Iraanse poëziemiddag

Hoe komen de versregels terecht op antwoordapparaten en op de achterkant van vrachtwagens? In Iran is poëzie alomtegenwoordig. Op zondag 16 september 2018 kunnen bezoekers van het Drents Museum zelf ontdekken wat de Perzische dichtkunst zo geliefd maakt.

Die dag staat in het teken van de Iraanse poëzie met voordrachten en lezingen van professor Asghar Seyed Gohrab van Universiteit Leiden en dichter Nafiss Nia, en een optreden van daf-musicus Farid Sheek. Op het programma staan de klassieke gedichten die een grote rol spelen in de Iraanse cultuur, maar ook hedendaagse, Iraans-Nederlandse poëzie.

Iran is het land van dichters en verhalenvertellers. Bijna iedere Iraniër kent wel een strofe van de 14de-eeuwse dichter Hafez uit zijn hoofd en de gedichten van mysticus en filosoof Rumi vinden hun weg over de hele wereld. Het Drents Museum laat je deze oude dichtkunst beleven door je onder te dompelen in de Iraanse poëzie. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Granate, die culturele diversiteit in de Nederlandse film en literatuur bevordert.

De poëziemiddag sluit aan bij de internationale tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving. Deze expositie, nog tot en met 18 november 2018 te zien, toont de enorme kunstzinnigheid van het eeuwenoude Iran. Het verhaal dat de archeologische voorwerpen vertellen begint bij de eerste werktuigen en de uitvinding van de landbouw en voert langs het uitgestrekte Perzische Rijk naar de kleurrijke islamitische middeleeuwen. De poëziemiddag, die plaatsvindt van 14.00 tot 16.30 uur in de Statenzaal, is een rijke aanvulling op de schatten van de Iraanse geschiedenis.


Locatie
Drents Museum
Datum
16 september , 2018
Prijs
€7,50 exclusief museumentree / Reserveren verplicht
website
https://drentsmuseum.nl/