Je Suis Zwarte Piet

Er gaat vandaag de dag bijna geen nieuwsbericht voorbij zonder een incident waarin discriminatie en racisme hoogtij vieren. Venijniger dan ooit lijkt het. Ook de karikatuur Zwarte Piet wordt gebruikt om de meest lelijke dingen tegen elkaar te uiten. Voor de een een onschuldig kinderfeest, voor de ander een trauma. De discussie gaat zover dat inmiddels alles uit zijn context lijkt te zijn getrokken. Heftige emoties bij zowel voor- als tegenstanders, niemand lijkt meer naar elkaar te luisteren maar men speelt elkaar de Zwarte Piet toe…

JE SUIS… Zwarte Piet is een avond waarin we met elkaar reflecteren op de chaos waarin we terecht zijn gekomen. Wie of wat is Zwarte Piet en hoe is het mogelijk dat een fictief figuur voor een tweedeling in de samenleving zorgt? In deze theatervoorstelling houden podiumkunstenaars uit verschillende disciplines het publiek een spiegel voor…aan welke kant sta jij?

De avond wordt afgesloten met een gesprek tussen makers en publiek.

Sinds 2016 presenteert Raymi Sambo jaarlijks een theateravond over een actueel maatschappelijk thema. Na de eerste editie over etnisch profileren, samen met maker Ira Kip onder de titel Blood for Chocolate, volgden edities van ‘JE SUIS…’ door Raymi Sambo Maakt over radicalisering (2017) en gaybashing (2018).


Locatie
De Melkweg
Datum

10 & 11 april 2019
20.30 uur

Artiesten
Raymi Sambo