Jólan van der Wiel – Tropic City

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 maart 2017 showt Jólan van der Wiel Tropic City op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Vanuit een nieuwsgierigheid naar de extreme omstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde voert Van der Wiel experimenten uit om de tropische stad van zijn fantasie vorm te geven. Hoe zou Amsterdam eruit zien als het er tropisch zou zijn?

Inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld de verschillende begroeiingslagen van de jungle, de drukkende warmte en de manier waarop vruchten en insecten zichzelf beschermen door een stekelige huid, camouflage of juist felle, giftige kleuren. Deze eigenschappen vertaalt Van der Wiel naar diverse ontwerpen voor objecten en installaties. De schaal van de objecten is geïnspireerd op de opvallend grote afmetingen van bladeren, bloemen en bomen in het tropisch regenwoud.

In de wereld van Van der Wiel vormen lianen geen belemmering voor het doordringen van licht, maar zijn zij juist zelf de bron van licht in de wandvullende installatie Lianas Network. Het thema licht werkt Van der Wiel ook uit in lampen in de vorm van een varenblad en een palm. De metershoge Water Tower Fountain vangt de stromende regen op en pompt die rond in een oneindige cyclus.

In samenwerking met Benthem Crouwel Architects maakte Van der Wiel banken van glasplaten met daarin een patroon waardoor regenwater langzaam naar beneden sijpelt. Ook deed hij onderzoek naar de eigenschappen van tropische wouden in de collecties van de Hortus Botanicus en het Tropen Museum in Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan voortdurende vochtigheid of de hoeveelheid licht die door verschillende lagen tropische begroeiing schijnt; inspiratie voor meubels en andere objecten, verweven in de hele show.

Een van de oudste gebouwen van Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, is de bijzondere locatie voor deze show. Een passende locatie omdat het museum zich de komende jaren actiever gaat inzetten voor thema’s als de effecten van de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en binnen het museale samenwerkingsverband de Plantage streeft naar een zero waste policy. Het ondersteunen van deze show is één van de initiatieven van Het Scheepvaartmuseum om duurzaamheid op de kaart te zetten.

De show van Jólan van der Wiel is te vinden op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum, de binnenplaats van het Zeemagazijn. De glazen dakconstructie met honderden led-lampjes, geïnspireerd op de kompaslijnen van een oude zeekaart, is door de suggestie van ‘buiten’-zijn de perfecte locatie om het gevoel van de tropen neer te zetten. Bezoekers betreden een wereld die doet denken aan onbekende verre bestemmingen. Net zoals de ontdekkingsreizigers van weleer. Het gebruik van moderne techniek en slimme innovaties laat echter zien dat het hier gaat om een nieuw vormgegeven wereld, die hopelijk net als de meegenomen objecten van weleer doet verbazen en inspireert.

Tropic City vormt het eerste deel van Odd Environments, een reeks waarbinnen Jólan van der Wiel zich elk jaar een nieuwe, bijzondere omgeving eigen maakt en er speciale materialen en vormen voor ontwikkelt.


Locatie
Het Scheepvaartmuseum
Datum

3 t/m 5 maart 2017

Prijs
Entree van de show is vrij toegankelijk
website
http://www.jolanvanderwiel.com/
Artiesten
Jólan van der Wiel