Keeley Haftner – Carbon Copies

 

Vanaf 29 april t/m 29 oktober 2023 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling EKWC@Princessehof: Keeley Haftner – Carbon Copies. Het werk van Haftner (Canada, 1985) draait om duurzaamheid, in het specifiek om de ecologische voetafdruk. De negen sculpturen in het Princessehof zijn gemaakt van afgedankte werken van kunstenaar Frances Whitehead. Door ze te vermalen en het puin te gebruiken als basis voor haar nieuwe werk, gaf Haftner de kunstwerken een nieuw leven.

Met deze Carbon Copies, bestaande uit een serie keramieken werken en een grote tekening, reflecteert Haftner op de CO2-uitstoot die is vrijgekomen tijdens het transport en het maakproces. De in Nederland wonende kunstenaar maakte het werk in 2021 tijdens een residentie in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk.

Voor Haftner is afval zowel een bronmateriaal als een hoofdonderwerp. In haar serie Sculpture From Other Sculptors’ Sculptures, waar het getoonde Carbon Copies onderdeel van is, transformeert Haftner afgedankt werk van andere kunstenaars tot nieuwe werken. Met Carbon Copies (Frances Whitehead) gaf ze twee afgedankte sculpturen van Amerikaanse kunstenaar Frances Whitehead een tweede leven.

De sculpturen van Whitehead, twee toiletpotten, legden een reis af van 40.075 km tussen Nederland en Noord-Amerika. Haftner vergruisde de toiletten en gebruikte het puin als basis voor haar nieuwe werk. Met behulp van een 3D-printer transformeerde ze het puin tot keramieken vaten. Hierin sloeg de kunstenaar haar eigen adem op, als symbolische vorm van compensatie voor de CO2 die is uitgestoten bij vervoer en productie van de werken.

De tentoonstelling EKWC@Princessehof: Keeley Haftner – Carbon Copies is een opmaat naar programmering over duurzaamheid in Keramiekmuseum Princessehof. De komende jaren werkt Dr. Wendy Gers, curator moderne en hedendaagse keramiek, aan een tentoonstellingsprogrammering rondom duurzame keramiek. De eerste van deze serie thematentoonstellingen is te zien vanaf november 2023.

Keeley Haftner (Canada, 1985) is een in Nederland wonende Canadese kunstenaar. Haftner behaalde in 2016 haar Master of Fine Arts aan de School of the Art Institute of Chicago. Haar werk is tentoongesteld in Canada, de Verenigde Staten, Korea, Duitsland en Nederland. In 2020 was Haftner finalist van de prestigieuze Winifred Shantz Award for Ceramics.


Locatie
Keramiekmuseum Princessehof
Datum

29 april t/m 29 oktober 2023

Artiesten
Keeley Haftner