Marina Abramović

Vanaf 16 maart 2024 presenteert het Stedelijk de meest complete tentoonstelling van Marina Abramović, de internationaal gelauwerde grand lady van de performancekunst. Dit overzicht geeft met ruim 60 werken, waaronder foto’s, video’s, sculpturen, vier iconische live performances (voor het eerst in Nederland) en twee werken waar je zelf als bezoeker aan kunt deelnemen, een breed overzicht van haar indrukwekkende oeuvre. Van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waar ze nog steeds actief mee is.

Marina Abramović is al sinds de jaren 70 een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze gebruikte haar eigen lichaam in haar performances, en heeft consequent en op een krachtige en niets ontziende manier de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen getest.

Abramović bracht de performancekunst vanaf het experimentele begin naar de mainstream. Maar liefst vier performances zijn straks voor het eerst te zien in Nederland: Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975), Imponderabilia (werk met Ulay) (1977), Luminosity (1997) en The House with the Ocean View (2002). Deze worden op verschillende tijdstippen uitgevoerd door re-performers die speciaal zijn opgeleid volgens de Abramović Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Bijzonder is dat bezoekers kunnen deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay) (1978) and Counting the Rice van de Abramović Methode.


Locatie
Het Stedelijk Museum
Datum

16 maart t/m 14 juli 2024

Prijs
€22,50 / Tijdens de tentoonstelling geldt voor het hele museum een toeslag van €10,- op de toegangsprijs
website
https://www.stedelijk.nl/