Movies that Matter Festival 2019

Van vrijdag 22 t/m 30 maart 2019 vindt in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag het jaarlijkse Movies that Matter Festival weer plaats.

Het Movies that Matter Festival in Den Haag is het internationale film- en debatfestival over vrede en recht in de Internationale Stad van Vrede en Recht. Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui bieden jaarlijks in maart tien dagen lang podium aan zo’n zeventig speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, muziekoptredens en exposities.

Het festival kent drie competitieprogramma’s. Activist gaat over mensenrechtenverdedigers, in samenwerking met Amnesty International. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

De eerste filmtitels voor het Movies that Matter Festival zijn bekend. In de documentaire The Feeling of Being Watched onthult regisseur en activist Assia Boundaoui een geheim antiterrorismeonderzoek van de FBI in de Arabische wijk in Chicago waar ze woont. Deze film dingt mee in het competitieprogramma Activist. De speelfilm Acusada van de Argentijnse regisseur Gonzalo Tobal, genomineerd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival in Venetië, is geselecteerd voor de Camera Justitia-competitie. Voor het themaprogramma Save the Planet is de film Welcome to Sodom geselecteerd. Regisseurs Christian Krönes en Florian Weigensamer tonen hoe duizenden Ghanese kinderen en volwassenen werken op een immense afvalberg van elektronische apparaten uit met name de westerse wereld.

Het Movies that Matter Festival is een ontmoetingsplek voor publiek en internationale gasten als filmmakers, politici en journalisten.  Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 7 maart 2019.