Museum of the Moon

 

Dit jaar biedt de Grote Kerk Breda haar bezoekers tijdens de feestdagen een extra bijzondere ervaring. De zon op het Middeleeuwse houten paneel dat het hemelgat – het hoogste punt van de kerk – afsluit, krijgt van 11 december 2021 t/m 9 januari 2022 gezelschap van Museum of the Moon.

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Deze maan, met  een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. Op een schaal van 1:500.000 zie je elk detail van de oppervlakte van de maan op de – van binnenuit verlichte – sferische sculptuur. De installatie Museum of the Moon is een combinatie van beeld, licht en geluid. Dan Jones, die verschillende awards heeft ontvangen zoals de BAFTA en de Ivor Novello Award, tekende voor de bijbehorende soundscape.

Vanuit een historisch perspectief past Museum of the Moon perfect binnen de gotische monumentale bouwstijl van de Grote Kerk Breda. Museum of the Moon wordt geïnstalleerd onder het ‘hemelgat’ in het vieringgewelf onder het hoogste punt van de kerk, dat afgesloten is met een Middeleeuws houten paneel waarop de zon is afgebeeld. De hoge en lichte architectuur van de kerk, die zo karakteristiek is voor de gotiek, was een poging van de mens om richting de hemel te reiken. De fascinatie voor het ‘hogere’, de hemel boven ons, is van alle tijden. Pas in de 20ste eeuw is de mens erin geslaagd om werkelijk op de maan te landen. Met de geavanceerde beeldtechnieken die in de 21ste eeuw steeds verder ontwikkeld zijn, beschikken we nu over kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal van de maan, dat gebruikt kon worden voor het creëren van Museum of the Moon.

Museum of the Moon is een bijzondere beleving voor iedereen, van jong tot oud. De Grote Kerk Breda biedt niet alleen de ervaring van het kunstwerk Museum of the Moon, maar organiseert ook een divers publieksprogramma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld is. Denk aan sterren en planeten spotten vanaf de toren van de Grote Kerk Breda onder begeleiding van gidsen van sterrenwacht Tivoli, bijzondere concerten, zondagochtend-yogasessies onder de maan en een aantal kindermiddagen, waarin kinderen een raket of planetarium leren maken. Daarnaast zijn er lezingen van onder andere Govert Schilling, de bekende freelance wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoeken, en Marjolijn van Heemstra, schrijfster van ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, het nieuwe non-fictieboek over haar zoektocht naar meer ruimte in ons leven dat dit voorjaar verschenen is.

Filmhuis Breda biedt in dezelfde periode een speciaal over dit thema samengesteld filmprogramma aan.

Museum of the Moon is elke dag van de week geopend en is overdag gratis te bezoeken. Tijdens de avonduren is de beleving van Museum of the Moon nog indrukwekkender en daarom is de Grote Kerk Breda van 13 december tot 9 januari 2022 meerdere avonden per week extra geopend van 17.30 uur tot 21.00 uur. Een ticket voor een bezoek in de avond kost € 5,-, inclusief een drankje (glühwein, warme chocomelk, koffie of thee) en een Moon cookie.


Locatie
Grote Kerk Breda
Datum

11 december 2021 t/m 9 januari 2022

Prijs
€ 5,- in de avonduren
website
https://grotekerkbreda.nl