Nacht van het Conflict

Nederland heeft een jaar lang in de VN-Veiligheidsraad gezeten. Hoe hebben we het ervan af gebracht? En wat zijn de belangrijkste issues op het wereldtoneel? Op zaterdag 15 december 2018 krijgt men hier antwoord op tijdens de Nacht van het Conflict in Theater aan het Spui in Den Haag.

Kritische denkers, politici, kunstenaars en ervaringsdeskundigen duiken in de complexe wereld van conflicthantering en internationale veiligheid. Het wordt een inhoudelijke en creatieve avond met theater, lezingen, speeddates, muziek én pittige discussies met onder meer Minister Kaag, VN-vertegenwoordiger Karel van Oosterom, journalist Pieter Waterdrinker, vredesmaker Victor Ochen en bioloog Frans de Waal.

Het evenement wordt georganiseerd door Humanity House in samenwerking met Instituut Clingendael, het Nationale Theater en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nacht van het Conflict biedt een gevarieerd programma waaronder:

Een interview met Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. VN-vrouwenvertegenwoordiger en journaliste Clarice Gargard interviewt de minister over de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar en hoe Nederland conflictpreventie op de agenda van de VN- Veiligheidsraad heeft gezet.

Een interview met Karel van Oosterom. Het afgelopen jaar vertegenwoordigde Van Oosterom Nederland in de VN-Veiligheidsraad. De rapper en columnist Massih Hutak bevraagt hem hierover. Wat waren de belangrijkste momenten in het afgelopen jaar? Waar heeft Nederland een verschil kunnen maken? En wat heeft hij geleerd over het werken aan vrede op het allerhoogste niveau?

Een keynote van Victor Ochen. Oprichter en directeur van het African Youth Initiative. Hij is de jongste Afrikaan die genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor mensenrechten. Hij vertelt over zijn persoonlijke leven en deelt zijn ervaringen in het werken aan vrede op het Afrikaanse continent.

Een debat over De Terugkeer van de Koude Oorlog waarin de journalisten Pieter Waterdrinker, Michel Kerres en Eelco Bosch van Rosenthal de huidige relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland analyseren en de invloed ervan op de vrede en veiligheid in de wereld.

Onderhandelingssimulatie van Instituut Clingendael. Het instituut traint jaarlijkse honderden mensen wereldwijd in conflictonderhandelingen. Van VN-diplomaten tot opposities, van militaire commandanten tot medewerkers van humanitaire organisaties. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen aan deze simulatie.

De prijswinnende interactieve theatervoorstelling The Automated Sniper, waarin twee performers worden beschoten met een automatisch wapen, door het publiek én op afstand vanuit het Midden- Oosten. Zo ervaart het publiek de gevolgen van moderne digitale oorlogsvoering.

Een mini-college van bioloog Frans de Waal over de vraag die de mens aljarenlang bezighoudt: zijn wij van nature vreedzaam of gewelddadig? En is een instituut als de Veiligheidsraad de manier om ons primaire gedrag te coördineren?

Speeddates met deskundigen en experts van (inter)nationale denktanks, ngo’s en de overheid zoals Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael en Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.


Locatie
Theater aan het Spui
Datum
15 december , 2018
Prijs
€15,-