Paul Young

De Britse zanger Paul Young komt twee keer naar Nederland. De man achter wereldhits als Love of the Common People, Wherever I Lay My Hat en Come Back and Stay komt in November 2018 naar Muziekgebouw Eindhoven en Stadsgehoorzaal Kampen en in april 2019 naar Paard Den Haag, Victorie Alkmaar en Metropool Hengelo.

Zelden stond een artiest zo symbool voor een muzikaal tijdperk als Paul Young. De inmiddels tweeënzestig jarige zanger uit Luton liet in de tijd van de schoudervullingen, yuppen en de rubiks kubus menig tienerhart sneller kloppen met zijn zoetgevooisde stemgeluid en meeslepende ballades. Want wie playbackte er in de jaren tachtig op schoolfeesten niet de globale nummer 1 hit Love of the Common People of tranentrekker Everytime You Go Away eenvoudig mee?

Paul Young leert al op zeer jonge leeftijd piano en gitaar spelen. Na zijn schooltijd gaat hij aan de slag als automonteur en treedt hij in de avonduren op met verschillende bands. Hoewel Young in die muzikale beginperiode vooral basgitaar speelt, kan hij zijn passie voor zingen niet verbergen. Een probleem: zijn favoriete stijl – soul – is in die tijd niet bepaald populair meer. Na een avontuur met de band Q-Tips, besluit de Brit het solo te proberen en weet met zijn debuutalbum No Parlez (1983) – met daarop onder meer de cover Love of the Common People – een perfecte mix van onvervalste blue-eyed-soul te combineren met moderne pop. De plaat staat in ons land maar liefst zeven weken op de nummer 1 positie in de Top 100 albumlijst.

Opvolger The Secret of Association(1985) wordt een even groot succes met singles Everytime You Go Away en I’m Gonna Tear Your Playhouse Down als top-40-hits. In datzelfde jaar is Young een van de sterren achter Band Aid’s Do They Know It’s Christmas en zingt hij op Live Aid. Vier jaar later treedt Young ook op tijdens het Nelson Mandela Tribute, waar hij het nummer Don’t Dream It’s Over van Crowded House nieuw leven inblaast. In 1991 scoort hij wederom een wereldhit met Sensa Una Donna dat hij met de Italiaanse ster Zucchero Fornaciari opneemt.

Sinds die glorieuze tijd in de eighties brengt Young nog verschillende platen – waaronder een swingalbum – uit, richt hij met Los Pacaminos een eigen Tex-Mex-band op, treedt hij over de hele wereld op en publiceert ook nog een kookboek. Zijn meeste recente album ‘Good Things’ dateert uit april 2016.

 


Datum

6 november 2018 Muziekgebouw Eindhoven

7 november 2018 Stadsgehoorzaal Kampen

15 april 2019 Paard Den Haag

19 april 2019 Victorie Alkmaar

20 april 2019 Metropool Hengelo

website
http://paul-young.com/
Artiesten
Paul Young