Roze Filmdagen 2022

Roze Filmdagen is het grootste, langst lopende, breedst geprogrammeerde en meest succesvolle LGBTQ+ filmfestival in Nederland. In 2022 viert Roze Filmdagen het 25-jarige jubileum. Het festival is in 1996 ontstaan als zeer kleinschalig underground festival, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een professioneel beeldbepalend en kwalitatief hoogstaand filmfestival met zowel een vaste schare, maar ook een nog steeds groeiend aantal bezoekers.

Roze Filmdagen vertoont verhalen waarmee iedereen zich kan identificeren, maar waarin altijd de LGBTQ+ gemeenschap zichtbaar is; waarin rolmodellen te vinden zijn, waarin seksuele en genderdiversiteit gevierd worden, maar waarin ook maatschappelijke problemen aan de kaak worden gesteld. Van een bij oprichting vooral op homo’s en lesbiennes gericht festival, zijn we er nu met volle overtuiging voor álle mensen onder de LGBTQ+ paraplu.

De festivalselectie barst ook dit jaar weer van de premières en bestaat uit unieke, bijzondere films die in veel gevallen nergens anders te zien zullen zijn. Deze jubileumeditie is om nog een andere reden bijzonder: Roze Filmdagen sorteert voor de eerste hybride Roze Filmdagen ooit, waarbij het fysieke festival wordt gecomplementeerd met een volwaardig online festival. Om toegankelijkheid te vergroten, is Roze Filmdagen erop gebrand hun online festival, dat in 2021 al succesvol is gelanceerd, de aankomende drie jaar verder te professionaliseren, met de hoop hun aanbod structureel online toegankelijk te kunnen maken – ook buiten tijden van pandemie.

Een greep uit het aanbod:

DEATH AND BOWLING, een Noord-Amerikaanse film, toont twee trans mannen die elkaar ontmoeten op de begrafenis van de gewaardeerde aanvoerder van de Lavender League, een community bowling club voor oudere lesbiennes. Rouw en verlangen lopen in elkaar over, terwijl het overlijden van een queer matriarch de achtergebleven community verandert.

DESERTO PARTICULAR gaat over de zoektocht van een onteerde politieman naar een echte ontmoeting met zijn internetliefde. Dit drama is de Braziliaanse Oscarinzending voor Beste Internationale Film van 2022.

MA BELLE, MY BEAUTY vertelt het verhaal van een verassende reünie in Zuid-Frankrijk van twee vrouwen die eerder elkaars polyamoreuze geliefden waren.

FIREBIRD, een Ests-Britse productie, speelt zich af tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog en gaat over een verboden liefdesdriehoek tussen een soldaat, een durvende vechtpiloot en zijn vrouwelijke kameraad.

In FINLANDIA, een Mexicaans-Spaanse film, treft een verwoestende aardbeving Oaxaca, waarna niks meer hetzelfde zal zijn in het leven van de Muxes, het zogenoemde derde gender

SWEETHEART gaat over de ongemakkelijke en milieubewuste tiener AJ. In deze Britse film wordt ze door haar saaie familie meegesleept naar een vakantiepark aan de kust, waar ze verliefd wordt op de sprankelende kustwacht Isla.


Locatie
Het Ketelhuis
Datum

10 tot 20 maart 2022

website
https://rozefilmdagen.nl