Staat van Waanzin

In Staat van Waanzin, een nieuwe editie van Frascati Issues, gooit Frascati de kunstmatige scheidslijn tussen ‘gezond’ en ‘ziek’ overboord en verkent de verwevenheid tussen kunst en gekte.

In deze editie wordt de wereld van de psychiatrie onderzocht. Wat speelt er zich nu precies af in onze kwetsbare bovenkamer? Kunnen we het ‘buiten de kaders denken’ als samenleving een plek geven of sterker nog kunnen we er van leren? Kan de crisis ook een bron zijn? Waanzin en creativiteit liggen immers dicht bij elkaar. Daarom is Staat van Waanzin ook een ode aan de ontwrichting. Omdat gekte en vernieuwing misschien wel in elkaars verlengde liggen.

Speciaal voor Staat van Waanzin werkten theatermakers Michiel Bakker en Elike Roovers ieder aan een korte voorstelling met ervaringsdeskundigen van Centrum de Brouwerij en Arq Psychotrauma Expert Groep, twee instellingen uit de Amsterdamse geestelijke gezondheidszorg. In Gent werd met zorginstelling Villa Voortman Utopia gemaakt. Deze uitbundige en ontroerende voorstelling speelde afgelopen november met groot succes in de Gentse Minard Schouwburg en wordt voor Staat van Waanzin nog één keer opgevoerd.

In de meer intieme locatievoorstelling Mental van The Vacuum Cleaner (UK) nodigt de Britse activist/kunstenaar/patiënt James Leadbitter bezoekers uit in zijn slaapkamer om te luisteren naar zijn levensverhaal, een relaas opgebouwd aan de hand van rapporten van dokters, psychiatrische instellingen en de politie.

Verder presenteert Staat van Waanzin de theatervoorstellingen 4.48 Psychosis van NTGent en een speciale herneming van Zwart/Zwart van Nieuw West. Voor 4.48 Psychosis gingen acteurs Lien Wildemeersch en Benjamin Cools de confrontatie aan met de aangrijpende tekst van toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999) die een paar maanden na het voltooien van het stuk zelfmoord pleegde. Zwart/Zwart vloeit voort uit een fascinatie van theatermaker Marien Jongewaard met het werk van de omstreden psychiater Jan Bastiaans die in de jaren zestig oorlogsslachtoffers met LSD behandelde. Een voorstelling als een beklemmende, hallucinante trip.