Symposium Porseleinkoorts

Op vrijdag 14 juni 2024 organiseert het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een symposium dat de thema’s rond de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts’ belicht. Het symposium biedt een verdieping op het oorsprongsverhaal van het Europese porselein.

Aan bod komen onder meer de reactie van het hof van de Chinese keizer Qianlong op de Europese porseleinproductie, evenals de fascinatie voor Sèvres-porselein in Engeland na de Franse revolutie. Het recent afgesloten digitaliseringsproject van de Aziatische keramiekcollectie van Augustus de Sterke in Dresden biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden, die ook aan bod komen.

Conservatoren van het Princessehof en samenstellers van de tentoonstelling Porseleinkoorts, Denise Campbell en Laura Smeets, modereren de dag en leiden de dag in met een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van het Europese porselein. Sebastian Bank, Porzellansammlung Dresden, bespreekt de hausmaler, schilders die vanuit huis werkten aan de eigenzinnige decoratie van de vroege Meissen productie. Viviane Mesqui, Musée Nationaux Sèvres, behandelt figuurstukken ontworpen door bekende kunstenaars voor tafeldecoratie.

Dr. Mei Mei Rado, assistent-professor Toegepaste Kunst bij Bard Graduate Center in New York, licht de fascinatie voor Europese voorwerpen aan het hof van keizer Qianlong toe, waarbinnen porselein een belangrijke rol speelt. Na de Franse revolutie worden grote aantallen Sèvres naar het buitenland verkocht en ontstaat vooral in Engeland een enorme manie voor deze opvallende voorwerpen uit het ancien régimeDr. Caroline McCaffrey-Howarth, werkzaam aan de Universiteit van Edinburgh, vertelt over haar fascinerende onderzoek naar deze ‘Sèvres-mania’.

Tot slot presenteert Cora Würmell, conservator Aziatische keramiek bij de Porzellansammlung Dresden, het recent gelanceerde digitale platform dat deze week de DigAMus Audience Award won. Op ‘The Royal Dresden Porcelain Collection’ is de achttiende-eeuwse Aziatische keramiekcollectie én zijn de originele inventarissen van Augustus de Sterke inzichtelijk gemaakt. Dit vooruitstrevende platform biedt onderzoekers wereldwijd de mogelijkheid deze belangrijke gedocumenteerde collectie tot in detail te bestuderen en is toonaangevend binnen de internationale museumwereld op het gebied van digitale collectieontsluiting.

Alle lezingen vinden live plaats. De voertaal tijdens het symposium is Engels. 

Foto: Zaalfoto in Porseleinkoorts, door Ruben van Vliet


Locatie
Keramiekmuseum Princessehof
Datum
14 juni , 2024
Prijs
Regulier: €55,- / Studenten €25,- aanmelden via de website van het museum
website
www.princessehof.nl/symposium