The Female Perspective in Documentary Photography

Naar aanleiding van de tentoonstelling van Kati Horna organiseert het Cobra Museum op 7 April 2019 in samenwerking met FOTODOK een symposium over de rol van de vrouwelijke fotograaf in de documentaire fotografie. Is er sprake van gelijke kansen? Is er sprake van een vrouwelijk perspectief? Kunnen we verwachten meer vrouwelijke fotografen te herontdekken die onterecht in de schaduw van hun mannelijke collega’s hebben gestaan?

Internationale vrouwelijke fotoprofessionals Whitney C. Johnson (USA), Amak Mahmoodian[FR4]  (Iran), Maja Daniels (Zweden), Mary F. Calvert (USA) en Olivia Harris (UK) zullen proberen op deze vragen antwoorden te geven.

Keynote spreker: Whitney C. Johnson

Whitney C. Johnson is dit jaar voorzitter van de jury van World Press Photo. Een week voor de bekendmaking van de World Press Photo uitslag zal zij enig inzicht geven in de ontwikkeling van de vrouwelijke invloed door de jaren heen en de huidige situatie anno 2019. Johnson is de Vice-President, Visuals and Immersive Experiences bij National Geographic, een van de grootste documentaire titels in de wereld en dat maakt haar zeer invloedrijk. Onderdeel van haar missie daar is om gendergelijkheid te creëren onder de fotografen die werken voor National Geographic. Voorheen was Johnson directeur fotografie bij The New Yorker, waar ze met haar werk onderscheidingen verdiende van de American Society of Magazine Editors.

Vier fotografen presenteren tijdens het symposium op 7 april hun eigen werk en lichten toe hoe zij aankijken tegen het vrouwelijk perspektief in de documentaire fotografie. Kan bepaald werk alleen door vrouwelijke fotografen worden gemaakt? Waarom is het belangrijk dat ook vrouwelijke fotografen in conflictgebieden werken. Welke uitdagingen ervaren zij in hun werk?

Amak Mahmoodian (Iran)
Fotograaf en filmmaker, geboren in Shiraz woont in Bristol (UK). In haar werk bevraagt Mahmoodian de identiteit en geeft ze in persoonlijke verhalen sociale onderwerpen een centrale plek. Mahmoodian won diverse internationale prijzen en haar werk is wereldwijd te zien.

Maja Daniels (Zweden)
Zweedse fotograaf die naast fotografie ook journalistiek en sociologie studeerde. In haar werk focust Daniels zich op de relatie tussen mensen. Ze is vooral geïnteresseerd in onderwerpen waarbij het lichaam in relatie tot identiteit een rol speelt.

Mary F Calvert (USA)
Fotojournalist Calvert wil met haar fotografie sociale verandering realiseren. De fotograaf is vooral bekend door haar werk waarin ze mensenrechten vanuit een gender perspectief belicht. Ze is een prijswinnaar in de recente World Press Photo wedstrijd met haar werk over seksueel misbruik in het Amerikaanse leger.

Olivia Harris (UK)
Harris is een documentair fotograaf en filmmaker. Ze is met name geïnteresseerd in de veranderende machtsdynamiek tussen vrouwen en mannen. Haar serie over de strijd voor een andere abortuswetgeving in Ierland viel dit jaar in de prijzen bij World Press Photo.

Speciaal voor deze dag worden er rondleidingen georganiseerd in de tentoonstelling van Kati Horna (waarvan het werk voor het eerst in Nederland te zien is) vanuit vier verschillende perspectieven. Er is o.a. een foto-historisch perspectief , een maatschappelijk perspectief en een museumperspectief waarin verder wordt ingegaan waarom  het Cobra Museum het werk van Kati Horna toont en hoe de organisatie tot stand kwam.

Het symposium is inclusief een vaste lunch.


Locatie
Cobra Museum
Datum
7 april , 2019
Prijs
€17,50 en €12,50 voor studenten incl. lunch
website
https://www.cobra-museum.nl/