Unseen The Beatles

 

Het is in 2019 exact 55 jaar geleden dat The Beatles Amsterdam bezochten. Ter gelegenheid van dit jubileum is er de expositie Unseen Beatles bij 5&33 Gallery in het art’otel in Amsterdam.

Deze serie exclusieve foto’s van The Beatles behoort tot een van de grootste privécollecties Beatles-foto’s ter wereld en werd tussen 1964 en 1966 gemaakt door Robert Whitaker. Deze Britse popfotograaf reisde twee jaar lang met de legendarische band mee en was in die tijd de huisfotograaf van de ‘Fab Four’.

Het jaar 1964 was niet alleen het jaar van de bekende rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten en het optreden in Blokker, het was ook het jaar dat popfotograaf Robert Whitaker zich bij de groep voegde. Twee jaar lang volgde hij The Beatles over de hele wereld en kon zo unieke beelden maken. Niet alleen tijdens optredens, maar ook onderweg en in hun vrije tijd. Zo maakte hij ook foto’s van John Lennon met zijn toenmalige vrouw Cynthia en hun zoontje Julian.

Ook maakte hij bijzondere portretten, deed fotoshoots soms gewoon voor de gein en maakte  publiciteitsmateriaal, zoals de beroemde cover voor het album Yesterday and Today. Nadat de The Beatles in 1966 stopten met toeren, werd de samenwerking met Whitaker verbroken. In de jaren die volgden maakte Whitaker foto’s van andere artiesten en kunstenaars, onder wie Salvador Dalí en Mick Jagger. Later was hij actief als oorlogsfotograaf in onder meer Vietnam en Cambodja. In de jaren zeventig trok hij zich helemaal terug uit de fotografie en werd hij boer in het Engelse Sussex.

Doordat de collectie te koop staat, is het waarschijnlijk de laatste kans om deze verzameling te bewonderen.

Eigenaar van de collectie Ivo de Lange kende Whitaker persoonlijk. Hij heeft ruim honderd foto’s in bezit. Alle werken zijn persoonlijk gesigneerd door de in 2011 overleden fotograaf. Een van de topstukken is een foto waarop The Beatles bezig zijn met het kapot maken van piepschuim planken. De foto is ingelijst in ditzelfde piepschuim. Bovendien hebben de artiesten in deze lijst hun sigaretten uitgedrukt, welke er nog in zitten. Andere in het oog springende foto’s zijn onder andere The Butcher en All British Boy: John Lennon met een Britse vlag op zijn gezicht geschilderd.

 


Locatie
5&33 Gallery
Datum

24 januari t/m 16 maart 2019