Vrijdenkersfestival – Tegen de macht: persvrijheid of zelfcensuur?

Spionagesoftware Pegasus wordt door vele, ook Europese, overheden gebruikt om burgers te controleren. Honderden journalisten, mensenrechtenactivisten, rechtsgeleerden en politici over de hele wereld werden gehackt met behulp van het programma.

Tijdens Vrijdenkersfestival in De Balie Amsterdam spreken Szabolcs Panyi en Stella Braam, twee journalisten die deze heimelijke praktijken aan den lijve ondervonden. En met Pavla Holcová, die zich inzette om slachtoffers van spionage software te openbaren.

Europa geldt als vrijhaven voor mensen die vluchten van repressie. Hier wordt verondersteld dat persvrijheid, gelijk met waarden als vrijheid van meningsuiting en expressie, goed zijn gewaarborgd. Maar is dat wel zo? Hoe veilig ben je als je overal kunt worden gevolgd?

Pavla Holcova is een onderzoeksjournaliste die zich heeft ingezet voor The Pegasus Project, waarbij wereldwijd meer dan 80 journalisten van 17 mediaorganisaties inzage hebben gekregen in een gelekte lijst met doelwitten en verdachte gebruikers van de spionagesoftware.

De tweede gast, journalist Stella Braam werd zonder dat ze dat wist decennialang gevolgd door de AIVD. Ze kreeg inzage in een dossier van driehonderd pagina’s waarvan driekwart onleesbaar was gemaakt.

In De Balie is en blijft het woord het wapen. Ze maken drie dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol?

Vrijdenkersfestival is in samenwerking met Gemeente Amsterdam in het kader van 750 jaar Amsterdam.

 


Locatie
De Balie
Datum
29 oktober , 2022
Prijs
€13,50
website
https://debalie.nl/