L’Abbe Pierre

 

Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een film over het leven van Henri Grouès, beter bekend als ‘Abbé Pierre,’ een Franse volksheld bekend voor zijn verzet in de tweede wereldoorlog en zijn strijd tegen armoede in Frankrijk.

Hoewel hij werd geboren in een welstellende burgerlijke familie, was Henri Grouès een verzetsstrijder, volksvertegenwoordiger, revolutionair, uitdager van de gevestigde orde en bovenal verdediger van de daklozen. Van de banken van het Franse parlement tot de straten van de Parijse banlieues: zijn onvermoeibare inzet voor de zwaksten van de maatschappij maakten hem wereldberoemd.

Toch twijfelde hij elke dag over zijn acties. Opstandig door de miserie, de ongelijkheid en het onrecht die hij rond zich zag, werd hij vaak bekritiseerd en soms verraden. Hij moest elke dag vechten voor zijn waarden en leefde duizend levens tegelijkertijd. Abbé Pierre, met de naam die hij zelf koos, schreef hij geschiedenis.

Abbé Pierre heeft zijn leven lang aandacht gevraagd voor armoedeproblemen in de wereld. Hij had overal in de wereld ontmoetingen met politieke en kerkelijke leiders om armoedebestrijding op te agenda te houden. Ook schreef hij vele boeken. Abbé Pierre is verschillende malen onderscheiden. Naast het verzetskruis ontving hij in 1981 de onderscheiding van Officier van het Legion d’Honneur, in 1987 werd hij Commandeur van het Legion d’Honneur, en in 2001 Grand Officier van het Legion d’Honneur, de hoogste onderscheiding in Frankrijk.

Het werk van Abbé Pierre kreeg niet alleen in Frankrijk veel aandacht, maar leidde ook tot de oprichting van Emmausgroepen wereldwijd. Abbé Pierre heeft vele ervan bezocht. Om niet de enige gemeenschappelijke factor tussen al die groepen te zijn, besloot hij tot de organisatie van een wereldvergadering. Die werd met 70 groepen uit 20 landen in 1969 in Bern, Zwitserland, gehouden. Tijdens deze eerste wereldvergadering werd het Universeel Manifest van de Emmausbeweging aanvaard.

Ondertussen is Emmaus International gevestigd in 40 landen over de hele wereld met meer dan 400 vestigingen.

 


In bioscoop
25 april , 2024
Distributeur
Cinéart Nederland
Regisseur
Frédéric Tellier
Cast
Benjamin Lavernhe
Emmanuelle Bercot