Bevrijdingswandelroute Nijmegen

Alsof confetti uit de hemel viel. Zo kwamen duizenden para’s op zondag 17 september 1944 boven de velden bij Groesbeek uit ontelbare vliegtuigen. Deze luchtlandingsoperatie leidde uiteindelijk tot  de bevrijding van Nijmegen. Zondagavond laat waren de eerste geallieerde soldaten in de stad. De strijd was heftig. De bevrijding van de stad stokte na enkele dagen bij het Valkhof en de Waalbrug. Vanaf vier kanten werden de Duitsers aangevallen en bestookt. De Nijmegenaren in het centrum verstopten zich in kelders of vluchten weg naar Lent. Vanaf maandagavond brandde de stad dagenlang. De Duitsers veegden complete straten weg om beter zicht te houden op de geallieerden.

Een boekje met een wandelroute, van ongeveer 4 km, langs de brandhaarden van die bevrijdingsdagen geeft inzicht in wat er in en om het centrum gebeurde tijdens de bevrijding van Nijmegen en de frontstadperiode die daarop volgde. Het boekje met vele foto’s van het oude (getroffen) Nijmegen en 24 bijzondere locatieverhalen kan gezien worden als ‘opvolger’ van het routeboekje ‘Brandhaarden Bombardement Nijmegen, februari 1944’ waarvan er binnen een half jaar meer dan 3.500 verkocht zijn. Inmiddels is er een tweede druk. Gidsen van Gilde Nijmegen hebben ook vanaf 22 februari 2014 wekelijks rondleidingen verzorgd vanaf de Mariënburgkapel.

Op vrijdag 19 september 2014 wordt het eerste exemplaar van het routeboekje Brandhaarden Bevrijding, Nijmegen september 1944, in Museum Het Valkhof uitgereikt aan wethouder Ben van Hees van Cultuurhistorie. Barbara Kruijsen, conservator van Museum Het Valkhof zal een korte presentatie geven, zij legt een link tussen het wandelboekje en de nieuwe expositie Ontmoetingen in Oorlogstijd die vanaf 20 september in het museum te zien is.

Het boekje is  daarna op verschillende plekken in Nijmegen voor 1,50 te koop, o.a. bij Museum Het Valkhof en in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Van het boekje zal ook een in het Engels vertaalde versie te koop zijn. Ook deze bevrijdingswandelroute kan gelopen worden met een gids. Gidsen van Gilde Nijmegen verzorgen wandelingen met extra uitleg langs de route. De route wordt standaard gelopen op elke zondag van 21 september t/m 31 oktober 2014 om 14.00 uur. Vooraf aanmelden voor deze 6 zondagen is niet nodig. Het startpunt is bij Museum Het Valkhof in Nijmegen aan het Kelfkensbos. Gilde Nijmegen verzorgt ook de bevrijdingswandeling op aanvraag op andere dagen gedurende het hele jaar.