Britse auteur Will Self te gast op Nieuwe Types

Van 26 tot 28 juni 2015 vindt in de binnenstad van Arnhem een nieuw festival plaats, gericht op de toekomst van literatuur: Nieuwe Types. Het festival vestigt de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Zaterdagmiddag 27 juni staat in het teken van nieuwe publicatievormen tijdens de eerste editie van The Future of Publishing Summit. Een spraakmakend gezelschap van schrijvers, denkers en uitgevers spreekt over de toekomst van het boek.

De summit wordt geopend door de Britse auteur en journalist Will Self, die vorig jaar in een fameus artikel in The Guardian de dood van de roman uitriep. Tijdens zijn lezing zal hij het gestorven boek voor het voetlicht brengen en de positie van literatuur in het huidige medialandschap aan de kaak stellen.

Journalist, auteur en gamedeskundige Niels ‘t Hooft komt vertellen over zijn eigen schrijfproces, en hoe hij daarin de werkwijzen en gereedschappen van andere mediaproducten gebruikt. Kiene Brillenburg Wurth, hoogleraar aan de universiteit van Utrecht, spreekt over de manier waarop het analoge boek zich in het digitale tijdperk verder ontwikkelt. Schrijfster Manon Uphoff gaat in op de verwantschap tussen literatuur en tv-series. De Italiaanse Silvia Della Porta is uitgever en organisator van het Pisa Book Festival. Door haar werk heeft zij een goed zicht op de uitgeverspraktijk van Italië, waar kleine onafhankelijke uitgeverijen de norm zijn en er veel ruimte is voor eigenzinnige publicaties.

Het programma wordt afgesloten door een panelgesprek met drie uitgevers: Oscar van Gelderen (Lebowski), Suzanne Holtzer (De Bezige Bij) en Eric Visser (de Geus). Ze reageren op de presentaties en geven hun visie op de huidige status van het boekenvak en de toekomst van het publiceren.

Deze summit vormt de eerste in een reeks, en zal halfjaarlijks terugkeren in afwisselend Arnhem en Nijmegen. Uitgevers, schrijvers, recensenten en verhalenvertellers zullen tijdens de bijeenkomsten reflecteren op de nieuwste ontwikkelingen in het literaire veld.