Crowdfunding voor nieuw ballet Junior Company Nationale Ballet

De Junior Company van Het Nationale Ballet is een nieuwe crowdfunding campagne gestart voor de creatie van een nieuw ballet.

Het ballet moet onderdeel gaan uitmaken van het 5-jarig jubileumprogramma In the Future van de Junior Company in 2018. Juanjo Arques, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, is gevraagd om de nieuwe choreografie te maken. Om het ballet te kunnen realiseren is er een crowdfunding campagne bijdrage van € 30.000,- nodig.

Als beloning mogen deelnemers het creatieproces van heel dichtbij meebeleven, en dat is uniek. Zo kan men onder andere de allereerste brainstorm van het artistieke team, de presentatie van de eerste prototypes van de kostuums en de allereerste repetitie bijwonen. De crowdfunding campagne heeft in anderhalve week al 35% van het beoogde bedrag behaald en loopt nog tot en met 4 juni  2017.

Deelnemen kan op: www.operaballet.nl/crowdfunding

De nieuwe crowdfunding campagne is een vervolg op de succesvolle campagne voor de Junior Company uit 2016 waarin Junior dansers Melissa Chapski en Giovanni Princic dankzij donaties hun balletopleiding konden afronden. Deze campagne werd in de pers aangehaald als een van de tien meest bijzondere crowdfunding campagnes van 2016.

De Spaanse Juanjo Arques maakte als danser deel uit van Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist. Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. Na het beëindigen van zijn danscarrière in 2012 legde hij zich volledig toe op choreograferen en breekt hij nu internationaal door. Internationaal werkte hij inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Slovenië, België, Spanje en Zwitserland.

Arqués ontving in 2014 een nominatie voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en in 2016 twee nominaties voor een Golden Mask, de belangrijkste Russische prijs op het gebied van podiumkunsten, voor beste choreografie en beste choreograaf.

De Junior Company van Het Nationale Ballet bestaat uit twaalf, jonge supertalenten afkomstig uit tien verschillende landen; Nederland, Brazilië, Italië, Groot Brittannië, Colombia, Georgië, Oekraïne, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Alle dansers zijn tussen de achttien en de twintig jaar. De Junior Company is opgericht in 2013 en een initiatief van Het Nationale Ballet in samenwerking met de Nationale Balletacademie Amsterdam.