David Lagercrantz verrast met vijfde deel in Millennium-reeks

Na de succesvolle voortzetting van de Millennium-reeks met Wat ons niet zal doden verrast David Lagercrantz ons opnieuw met een razend spannend vijfde deel. De man die zijn schaduw zocht verschijnt 7 september 2017. In Nederland en België zijn van het vierde deel 187.000 exemplaren verkocht en meer dan 5 miljoen wereldwijd.

Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. ­Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

In De man die zijn schaduw zocht vertelt David Lagercrantz een razend spannend verhaal over het misbruik van autoriteiten, eremoord en de schaduwen uit Lisbeths jeugd die haar nog steeds achtervolgen.

Vragen aan David Lagercrantz:
Wat is de invloed van alle aandacht rond Wat ons niet zal doden op je geweest?
‘Ik had nooit kunnen bedenken dat het nieuws over een vierde deel in de Millennium-serie zo’n effect zou hebben. Ik dacht dat mensen hun schouders zouden ophalen, maar in plaats daarvan werden de Zweedse en internationale media halfgek en escaleerde de boel.’

Hoe vind je de motivatie om nog een boek in de serie te schrijven?
Stieg Larsson heeft zo’n fantastisch universum gecreëerd en daar voel ik me voortdurend door geïnspireerd. Tijdens een vakantie met mijn gezin kreeg ik idee dat me net zo koortsachtig maakte als toen ik Wat ons niet zal doden schreef. Het is niet zo goed voor mijn slaap en zenuwen, maar het is geweldig voor het schrijven.’

 

Lees hier ons recensie over Wat ons niet zal doden.