De Tijdtrap in Markthal Rotterdam

Rotterdam is binnenkort een nieuwe archeologietentoonstelling rijker. De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling in het roltrappenhuis van de Markthal met de archeologische bodemvondsten die zijn opgegraven in de bouwput.

Het gebouw ligt in het hart van de stad, vlakbij de Hoogstraat, waaronder zich de resten bevinden van de dam in de Rotte. Het is de plek waar de stad Rotterdam ontstond. De tentoonstelling is iedere dag gratis toegankelijk en bezoekers bewegen met een roltrap letterlijk door de tijd heen en ervaren de geschiedenis van Rotterdam. Markthal Rotterdam en De Tijdtrap worden woensdagmiddag 1 oktober 2014 geopend door koningin Máxima.

In 2009 en 2010 hebben de gemeentelijke archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) opgravingen uitgevoerd in de bouwput van de Markthal. Bij dit archeologisch onderzoek zijn talrijke bewoningssporen gevonden en vele honderden vondsten gedaan. Behalve resten van de middeleeuwse stad Rotterdam zijn er vondsten gedaan van Rotta, een dorpje dat aan de stad Rotterdam voorafging. De locatie van de Markthal bevindt zich vlakbij de Hoogstraat waaronder zich de resten bevinden van de dam in de Rotte, de plaats waar Rotterdam ontstond.

De Tijdtrap is een initiatief van gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Provast. Het beoogt een nieuwe stedelijke attractie voor de stad te zijn waar de geschiedenis van Rotterdam in de hedendaagse stad zichtbaar wordt gemaakt aan inwoners, scholieren en bezoekers van Rotterdam. Behalve de expositie vinden er andere activiteiten plaats, zoals rondleidingen, workshops, historische diners, lezingen en wisselende tentoonstellingen. Voor de randprogrammering wordt inhoudelijk samengewerkt met andere erfgoedpartners in de stad, zoals onder andere Museum Boijmans Van Beuningen.

De Tijdtrap is de gehele dag gratis toegankelijk en via het roltrappenhuis van de parkeergarage daalt de bezoeker 15 meter naar beneden. Elke verdieping staat voor een periode in de geschiedenis van de stad en brengt bezoekers dichterbij de oorsprong van Rotterdam. De talrijke vondsten zoals keuken- en tafelgerei, gereedschappen, sieraden en wapens geven ons nu een heel goed beeld hoe het dagelijks leven in Rotta en in het middeleeuwse Rotterdam eruit moet hebben gezien