Hanna Bervoets wint Frans Kellendonk-prijs 2017

Hanna Bervoets heeft de Frans Kellendonk-prijs 2017 gewonnen. Dat heeft de organisatie, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bekendgemaakt. Deze literatuurprijs wordt eens in de drie jaar toegekend voor een auteur met originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

Hanna Bervoets (1984) kopieert niet zomaar een succesformule. Ze is inhoudelijk en vormtechnisch op zoek naar telkens nieuwe manieren om haar onmiskenbare maatschappelijke engagement uit de drukken. Van romans met een eerder kleine, existentiële thematiek, zoals Alles wat er was, dat opvalt door z’n bijzondere opbouw maar ook bijblijft vanwege de spanning die horrorachtige trekken krijgt, de toekomstroman Efter, een moeilijk, uitstekend door haar beoefend genre, tot het zo mogelijk nog knappere Ivanov, is steeds een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt. Op 32-jarige leeftijd kan ze al bogen op een stevige productie, met een eigen toon en plaats. En laten we ook haar columns inde Volkskrant niet vergeten; ze zijn van hetzelfde laken een pak,‘ aldus de jury.

De jury bestond uit dit jaar uit Barber van de Pol, Carl De Strycker en Maria Vlaar. De Frans Kellendonk-prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 5.000,-. De prijs wordt op 20 februari 2017 uitgereikt tijdens de Frans Kellendonk-lezing.

De prijs bestaat sinds 1993 en is ingesteld ter ere van en nagedachtenis aan de Nederlandse schrijver Frans Kellendonk die in 1990 overleed. Eerdere winnaars waren onder anderen Esther Gerritsen (2014), Arnon Grunberg (2011) en Marjolijn Februari (2008).

Hanna Bervoets is een van de meest toonaangevende schrijvers van dit moment en bouwt in razend tempo aan een eigenzinnig en indrukwekkend literair oeuvre. Haar meest recente, jubelend ontvangen boek Ivanov werd door NRC Handelsblad uitgeroepen tot een van de beste romans van 2016 en bereikte de longlist van de ECI Literatuurprijs 2016. Hanna Bervoets is tevens genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs, deze prijs wordt op 12 januari uitgereikt. In april 2017 verschijnt haar nieuwe roman Fuzzie.