PAX Duif voor Ted Brandsen & Ahmad Joudeh

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, en danser Ahmad Joudeh zijn de ontvangers van een PAX Duif. De Duif wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt door vredesorganisatie PAX aan bijzondere vredesinitiatieven.

Te midden van het oorlogsgeweld gaf de Syrische danser Ahmad Joudeh tot vorig jaar dansles aan kinderen in Damascus. Na het zien van de documentaire Dance or Die over Ahmad gemaakt door Nieuwsuur journalist Roozbeh Kaboly, besloot Ted Brandsen iets te willen doen om hem naar Nederland te halen. Met de oprichting van het fonds Dance for Peace en de giften van een aantal particulieren, is het gelukt Ahmad Joudeh naar Nederland af te laten reizen.

De uitreiking van de PAX Duif vindt plaats op donderdag 21 september 2017, de Internationale Dag van de Vrede.

PAX reikt dit jaar voor het eerst de PAX Duif uit aan bijzondere vredesinitiatieven. Het doel is om het publiek te laten zien dat vrede iets is waar we allemaal aan kunnen werken. Angst, geweld en polarisatie domineren het nieuws, terwijl de vele mensen die zich inzetten voor vrede, verbinding en wederzijds begrip vaak onopgemerkt blijven.

De PAX Duif wordt dit jaar aan verschillende prominente en minder prominente Nederlanders uitgereikt. Naast Ted Brandsen & Ahmad Joudeh zijn dit onder andere Yaël Vinckx (journalist en schrijver), Laser 314 (graffitikunstenaar) en Sanne Vogel (actrice, regisseur en schrijver). De ontvangers van de PAX Duif zijn mede voorgedragen en geselecteerd door Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede van PAX.

PAX staat voor vrede. PAX werkt samen met lokale partners aan vredesopbouw in vijftien conflictgebieden, voert wereldwijd campagne tegen omstreden wapens en wapenhandel en komt op voor slachtoffers van geweld en mensenrechtenschendingen.