Maartje Wortel gaat wonen en werken in verzorgingshuis

Schrijfster Maartje Wortel gaat van 29 september tot 16 oktober 2015 wonen en werken in een appartement van Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. Zij is de nieuwe Schrijver in huis: ze zal tijdens haar verblijf in het verzorgingshuis nieuw werk schrijven, geïnspireerd op de bewoners, en doet daarvan verslag.

Op uitnodiging van Literair Productiehuis Wintertuin en de Literaire Salon wonen en werken jonge auteurs drie weken lang in een appartement van Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. Eerder namen de schrijvers Elske van Lonkhuyzen en Willem Claassen al hun intrek.

Ouderen dragen veel culturele bagage en levenservaring met zich mee. Hun kennis en ervaring mag niet zomaar verdwijnen. Via het project Schrijver in huis wordt een deel van deze kennis, bagage en ervaring verwerkt in een roman, gedicht of ander nieuw werk. Op deze wijze kunnen de bewoners hun eigen geschiedenis, levenservaring en verhalen doorgeven aan anderen en veilig stellen voor de toekomst.

Maartje Wortel  (1982) publiceerde verhalen in PassionateDe Brakke Hond en De Gids en schreef columns voor NRC Handelsblad en Trouw. De verhalenbundel Dit is jouw huis (2009) is haar debuut. Ze won er de Anton Wachterprijs 2010 mee. Haar roman Half mens (2011) werd voor verscheidene prijzen genomineerd. In januari 2014 verscheen haar derde boek IJstijd, waarmee ze de BNG Bank Literatuurprijs 2014 won.