The Crave Festival zet nieuwe standaard met afschaffen van additionele ticketfee

Als eerste middelgrote festivalorganisatie in Nederland schaft het toonaangevende Haagse The Crave de traditionele ticketfee af. De opslag die op elke kaart wordt gerekend voor administratieve handelingen is volgens de organisatie achterhaald, niet meer van deze tijd en draagt niet bij aan een positieve bezoekersbeleving.

Op kaarten voor evenementen wordt vaak een additionele fee gerekend, bovenop de verkoopprijs. Die fee kan soms fors oplopen, tot enkele euro’s aan toe. “Als je daar goed over nadenkt, is dat gek”, aldus Lex Rutjes, co-founder van The Crave Festival. “Bezoekers krijgen vaak extra kosten voor het genereren van e-ticket, terwijl dit puur een technische handeling is. Festivalbezoekers zouden in onze ogen daar niet extra voor moeten betalen”.

De kosten voor het kopen van een kaart voor een evenement lopen in Nederland fors uiteen en variëren van enkele tientallen centen tot meer dan 10 euro servicekosten per kaart. De kosten van “administratieve handelingen” komen bovenop de oorspronkelijke kaartprijs en zijn dus feitelijk een verhoging van de kosten voor bezoekers. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de organisator van het evenement, die vervolgens een bedrag afdraagt aan de ticketprovider.

Bezoekers van The Crave krijgen dus vanaf nu bij al hun evenementen een transparante prijs. “Je betaalt bij ons dus gewoon wat je ziet, zonder additionele kosten”, vertelt Rutjes. “We doen dit in nauwe samenwerking met onze ticketprovider en nemen de kosten voor onze eigen rekening, zonder onze bezoekers hiermee te belasten. We willen hiermee een eerlijke ervaring bieden en de kosten voor onze bezoekers drukken. Ons festival wil hierin een voorbeeld zijn voor anderen. Werken met dit soort mechanismes vinden wij simpelweg niet meer van deze tijd. Het is nu tijd om hier verandering in te brengen. Bij ons dus geen service kosten meer”.

Het electronische muziekfestival The Crave Festival strijkt op zaterdag 2 juni 2018 neer in het Zuiderpark voor haar 4e editie. Met een prestigieuze internationaal georienteerde line-up met onder andere Hessel Audio Trio, Blawan, DJ Stingray, Levon Vincent, The Egyptian Lover, Cosmox, creëert de Haagse organisatie een electronische beleving waarbij de muziek centraal staat. De jonge organisatie timmert aan de weg met The Crave Festival maar ook met diverse projecten zoals The Crave Warehouse, een wekelijkse clubnacht in de Haagse club Het Magazijn, haar eigen boekingskantoor en de nieuw te openen muzikale broedplaats District 25 in Den Haag met onder andere studio’s voor elektronisch talent.