Timothy van Poucke wint Alexandra Radiusprijs 2018

De jonge Nederlander Timothy van Poucke, danser in het corps de ballet van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2018. Van Poucke ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op zaterdag 8 september 2018 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury noemt deze jonge danser “Buitengewoon getalenteerd (…) Hij beschikt nu al over een opvallend goede techniek, is bijzonder muzikaal en – zeer belangrijk in het klassieke ballet – een uitstekende partner. (…) gecombineerd met zijn grote charisma en innemende toneelprésence.”

De prijs werd dit jaar voor de 30ste keer uitgereikt. De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (lid van de balletcommissie) en Marlene Zweedijk-Tjoe-Nij Jan Haars (vriend van Het Nationale Ballet).

De in Woerden geboren Timothy van Poucke (21) begon op zijn tiende te dansen bij de Nationale Balletacademie. In 2016 werd hij aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij al na een jaar, op 19-jarige leeftijd, de overstap maakte naar Het Nationale Ballet in de rang van élève.

Inmiddels is hij gepromoveerd tot de rang van corps de ballet. Als leerling aan de Nationale Balletacademie deed hij al mee in de grote klassieke producties van Het Nationale Ballet; Notenkraker & MuizenkoningHet Zwanenmeer, Giselle, La Dame aux Camélias en ging hij mee op internationale tournees van de productie Cinderella(Hong Kong, London). In 2017 ontving Van Poucke deaanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79.