Bonnefantenmuseum

 

Het Bonnefantenmuseum is een museum voor oude en hedendaagse kunst met een afwisselend tentoonstellingsaanbod, diverse rondleidingen en kinderactiviteiten.

Het museum toont hoogtepunten uit de Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse schilderkunst en Middeleeuwse beeldhouwwerken, maar ook hedendaagse kunst met een focus op Amerikaans minimalisme, Italiaans Arte Povera en Concept Art.

De naam Bonnefanten is afgeleid van het voormalige Bonnefantenklooster in de binnenstad van Maastricht, waar het museum van 1951-1978 gevestigd was. Het huidige gebouw aan de Avenue Céramique werd in 1995 naar een ontwerp van de Italiaanse architect Aldo Rossi gerealiseerd op een locatie aan de Maas in de wijk Céramique.

Met de raketvormige, 28 meter hoge toren aan de Maas is het Bonnefantenmuseum één van de moderne landmarks in Maastricht. Het museum heeft een plattegrond gebaseerd op de hoofdletter E. De middenvleugel met de centrale trap vormt de as van het gebouw. De monumentale trap, met hoge wanden van baksteen, doorsnijdt het gebouw als een lichtstraat van oost naar west. De trap werd ontworpen door Aldo Rossi en is geïnspireerd door de Montagne de Bueren in Luik.


Adres
Avenue Céramique 250
Postcode
6221 KX
Woonplaats
Maastricht
Land
Nederland
openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11.00–17.00 uur
Telefoonnummer
0031 (0)43 3290 190
website
http://www.bonnefanten.nl/