Drents Museum

 

Het Drents Museum werd in 1854 opgericht. Het begon met een simpele kast van voorwerpen. Het museum is gevestigd in het voormalige provinciehuis van Assen.

Het voormalig Provinciehuis vormt het centrale gebouw. Het Ontvangershuis en de Abdijkerk (beide uit de 17e eeuw), het 18e-eeuwse Drostenhuis en Huize Tetrode behoren eveneens tot het museumcomplex.

In 2011 werd het museum uitgebreid met een nieuwe museumvleugel naar ontwerp van de internationaal gerenommeerde architect Erick van Egeraat. Sinds de heropening staat het Drents Museum bekend als een van de belangrijkste trekpleisters van het noorden van Nederland.

Het museum heeft in de afgelopen jaren grote tentoonstellingen naar Assen weten te halen. In 2008 was er de tentoonstelling ‘Het Terracotta leger van Xian’ die meer dan 350.000 bezoekers naar Assen heeft getrokken. Daarop volgend zijn er onder andere de volgende tentoonstellingen geweest: Goud uit Georgië, De Gouden Eeuw van China en Vikingen.

Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van de provincie Drenthe met vaste en wisseltentoonstellingen. Ook zijn er veenlijken te bezichtigen zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge.

Het museum beschikt over 4.600 vierkante meters fascinerende archeologie, toonaangevend hedendaags realisme en schitterende kunst uit de periode 1885-1935.


Adres
Brink 1
Postcode
9401 HS
Woonplaats
Assen
Land
Nederland
openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
Telefoonnummer
0592 - 37 77 73
website
https://drentsmuseum.nl/