FENIX Landverhuizersmuseum

De Fenixloods staat sinds 1923 op Katendrecht en was ooit de grootste loods ter wereld. Het gebouw en de kades eromheen zitten vol verhalen. Vanaf deze kades zijn miljoenen mensen uit Europa vertrokken naar de Nieuwe Wereld en vanuit elders in Rotterdam aangekomen.

In 1944 werden de kades van Katendrecht opgeblazen door de Duitse bezetter. Het midden van de Fenixloods werd zwaar getroffen. Vanaf 1950 werd de loods daarom herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Toen kregen beide loodsen ook de huidige naam ‘Fenixloods’, naar het mythologische fabeldier dat in staat is telkens weer uit zijn eigen as te herrijzen.

Fenixloods I is getransformeerd tot wooncomplex met in de plint ruimte voor cultuur en horeca. Fenixloods II wordt de komende tijd in ere hersteld. Hier komt FENIX: het Landverhuizersmuseum, een mix van creatieve, culinaire en culturele ondernemingen en een spectaculair architectonisch uitzichtpunt.

In het FENIX Landverhuizersmuseum, dat de volledige eerste verdieping van de loods beslaat, wordt het verhaal van landverhuizers verteld. Er is een kunstcollectie aangelegd die hierbij aansluit, bestaande uit werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars afgewisseld met verrassende eigentijdse kunst, fotografie en sprekende objecten. De collectie verbeeldt op evocatieve wijze het universele verhaal van landverhuizers, verteld vanuit een Rotterdams perspectief.

 


Adres
Veerlaan 21
Postcode
3072 AN
Woonplaats
Rotterdam
Land
Nederland
openingstijden
Opent in 2024
website
https://fenix.nl/nl/fenix/