Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’.

Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

De gehele museumcollectie omvat ongeveer 173.000 voorwerpen. Dit is de Collectie Fryslân die onder andere een textielcollectie, kunstnijverheid, oude en moderne kunst, archeologische terpenvondsten omvat.

Vanaf 1881 zat het Fries Museum gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden. Destijds begon het in het Eysingahuis en in ruim 130 jaar tijd heeft het museum zich uitgebreid naar aangrenzende gebouwen. De nieuwe bestemming werd het Wilhelminaplein, in hartje binnenstad. Een open en stoer gebouw met een enorm overkoepelend dak dat wordt gedragen door metershoge robuuste kolommen.


Adres
Wilhelminaplein 92
Postcode
8911 BS
Woonplaats
Leeuwarden
Land
Nederland
openingstijden
Open: dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
Gesloten: Nieuwjaarsdag, Eerste Kerstdag
Telefoonnummer
058 - 255 55 00
website
http://www.friesmuseum.nl/