Het Schoenenkwartier

 

 

Het Schoenenkwartier is gevestigd in de westvleugel van het rijksmonumentale Krophollercomplex in Waalwijk.

Op een vloeroppervlak van meer dan 3000 m2, belicht het Schoenenkwartier de geschiedenis van schoenen en leer en de toekomst glans geven.
Het Schoenenkwartier rust op drie pijlers: de Maaklabs, het Kenniscentrum en het Museum. Het wil dan ook meer zijn dan alleen een museum, veel meer dan alleen conservator van het rijke verleden van de leer- en schoenenindustrie.

Als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium heeft het Schoenenkwartier een uniek profiel dat behalve om kijken en leren, ook om meedoen en bewustwording vraagt.

De voorganger van het Schoenenkwartier, het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk, werd opgericht in 1954 en sloot in 2017 zijn deuren voor het publiek. Het werk ging door. Museale activiteiten als conserveren, digitaliseren, onderzoek, kennisbevordering en bruikleenverkeer bestendigden het fundament voor het veelomvattende initiatief  onder een nieuwe naam: Schoenenkwartier.

Het woord ‘kwartier’ in deze naam verwijst naar het nieuwe onderkomen, de westvleugel van het Krophollercomplex met zijn veelheid aan functies, zijn diversiteit aan bouwperiodes en zijn recente renovatie door CIVIC Public Architecture. Maar ook verwijst het naar het verleden van Waalwijk als (inter)nationaal hoofdkwartier van schoenen en leer, èn naar de traditie van de stad waar gebouwen en instanties worden vernoemd naar elementen uit de schoenhistorie.

De museale collectie van het Schoenenkwartier bestaat uit Nederlandse topstukken, aangevuld met bijzondere ontwerpen en voorwerpen uit andere delen van de wereld. Vanzelfsprekend zijn er objecten te zien van grootheden als Jan Jansen, Charles Bergmans, Lola Pagola, René van den Berg, Liesel Swart en Peter Popps. Zij bezorgden de Nederlandse schoenproductie een naam van wereldklasse; ook sterren als Lady Gaga en Beyoncé kloppen voor hun schoeisel bij Nederlandse ontwerpers aan.

Tegelijkertijd onderscheidt het Schoenenkwartier zich op het gebied van kennis en onderzoek. Samenwerkingsverbanden met nationale en internationale instituten hebben betrekking op experimenten met leer en alternatieven voor leer, en op nieuwe ideeën voor duurzaamheid.


Adres
Raadhuisplein 1
Postcode
5141 KG
Woonplaats
Waalwijk
Land
Nederland
Telefoonnummer
31 (0) 416 33 27 38
website
https://schoenenkwartier.nl