Museum Boijmans Van Beuningen

 

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst in Rotterdam, gelegen aan het Museumpark. Het museum toont creaties op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en design.

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In het jaar 1849 laat de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 wordt de naam van het museum uitgebreid. Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. Het gehele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

In 1935 is het huidige museumgebouw geopend, een monumentaal pand dat speciaal rondom de collectie werd gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. De statige verschijning van rode baksteen omvat intieme kabinetjes en ruime salons waar kunst bij daglicht te aanschouwen is. Het gebouw overleeft de bombardementen in 1940 en breidt in de loop der jaren nog meerdere malen uit. Tot op de dag van vandaag vormt de toren van het gebouw een baken in de stad Rotterdam.

In 2015 werd bekendgemaakt dat Museum Boijmans van Beuningen een hypermodern collectiegebouw krijgt. De gemeenteraad van Rotterdam heeft groen licht gegeven voor de bouw van het pand, dat straks de gehele collectie van het kunstmuseum moet herbergen. Het collectiegebouw wordt gebouwd naast het museum en vervangt de huidige kunstdepots. Die zijn verouderd en er is verschillende keren waterschade geweest.

In het nieuwe gebouw is straks niet alleen een groot deel van de 70.000 oude en nieuwe meesterwerken uit de collectie van Boijmans van Beuningen te zien, ook kunnen particuliere verzamelaars er hun eigen collectie tonen.

.


Adres
Museumpark 18
Postcode
3015 CX
Woonplaats
Rotterdam
Land
Nederland
Telefoonnummer
010 - 441 94 00
website
http://www.boijmans.nl/