Museum Het Valkhof

 

Museum Het Valkhof  bestaat sinds 1999 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kam voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst.

Op 14 september 1999 werd de nieuwbouw van Museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos in Nijmegen geopend door koningin Beatrix. Het is een ontwerp van de inmiddels internationaal befaamde architect Ben van Berkel van UN Studio te Amsterdam. Het bureau ontwierp onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam en het Mercedes Benz Museum in Stuttgart.

Het museumgebouw is strak vormgegeven. Als de zon schijnt zie je in de turkoois gekleurde, glazen buitengevel een fascinerend lichtspel met de weerspiegeling van wisselende wolkenpartijen. Ook de kleur verandert steeds, in alle schakeringen tussen lichtblauw en groen. Binnen is een imposant trappenhuis met berkenhouten zijkanten die leidt naar de glazen museumgalerij. Hier heb je een schitterend uitzicht op monumentale kastanjebomen, het rivierenlandschap en het Valkhofpark.

In de tentoonstellingszalen kun je allerlei routes kiezen in de stroom van in elkaar overvloeiende zalen en gangen. De vele doorkijkjes, die de collecties archeologie, oude en moderne kunst met elkaar verbinden, verleiden je alle kanten op te gaan. De architect berekende dat er maar liefst 88 routes door het museum mogelijk zijn.

 


Adres
Kelfkensbos 59
Postcode
6511 TB
Woonplaats
Nijmegen
Land
Nederland
openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur
Telefoonnummer
024- 360 88 05
website
http://www.museumhetvalkhof.nl/