Jimmy Nelson

 

Jimmy Nelson (1967) begon zijn unieke fotocarrière na een voetreis in Tibet, waar hij een jaar lang alleen doorbracht en bij terugkeer een visueel dagboek onthulde aan het grote publiek. Onthullende beelden van het voorheen ontoegankelijke Tibet werden openbaar gemaakt en toonden de onverholen pracht van dit land.

Deze tendens heeft Jimmy Nelson altijd vast weten te houden. Zij het prangende foto’s van de Russische betrokkenheid in Afghanistan, de bloederige strijd tussen India en Pakistan of een project dat hem samen met zijn vrouw naar alle uithoeken van de Volksrepubliek China brengt.

Jimmy Nelson reist al bijna acht jaar de wereld over om op de meest afgelegen plekken volkeren te fotograferen in hun pure schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Hij wil vastleggen wat dreigt te verdwijnen. Met het project en boek ‘Before They Pass Away’ wil de fotograaf niet alleen een visueel naslagwerk achterlaten voor toekomstige generaties, maar ook de mensen die hij gefotografeerd heeft zich laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is.

In zijn tweede boek, Only New, dat in het najaar van 2018 verschijnt, bezoekt Nelson 35 unieke volkeren. Van de Khanys rendierherders in het noorden van Siberië tot de Pataxo in de diepe jungle van de Amazone en van de Laylap in Bhutan tot de Mundari in geïsoleerd Zuid-Soedan. Jimmy zal de volkeren niet alleen fotograferen, maar ook filmen en interviewen om hun cultureel erfgoed te vieren.

Jimmy Nelson fotografeert al dertig jaar. Sinds 1997 werkt hij ook in opdracht en fotografeert hij unieke culturen met een traditionele vijftig jaar oude plaatcamera. Met ‘Before They Pass Away’ exposeert de fotograaf wereldwijd in musea en galeries. Daarnaast is zijn werk in meer dan 1.000 magazines gepubliceerd.

Jimmy Nelson woont met zijn Nederlandse vrouw in Amsterdam.


Leave a Reply