De Kamer


Een compulsief nauwkeurige bureaucraat ontdekt een geheime kamer in het regeringsgebouw waar hij werkt, een kamer waarvan het bestaan door niemand verder erkend wordt. In die kamer voelt hij zich goed, hij ziet er beter uit, mannelijker, zelfverzekerder, en hij begint na werktijd stiekem dossiers mee te nemen naar die kamer, om er daar in alle rust aan te werken. Met uitstekende resultaten. Toch klopt er iets niet.

De kamer is een kafkaësk, kort meesterwerkje waarin Karlsson klassieke thema’s als schijn en werkelijkheid onderzoekt. En wordt een ogenschijnlijk vrij saaie dagelijkse routine beschreven die echter vol zit met de meest bizarre confrontaties en misverstanden.

De eerste keer dat ik de kamer binnenging, draaide ik me vrijwel meteen weer om. Ik moest eigenlijk naar het toilet, maar ik nam de verkeerde deur. Een vleug bedompte lucht sloeg me tegemoet toen ik de deur opendeed, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar bijzondere aandacht aan schonk. Het was me nog niet opgevallen dat er in dat gangetje bij de lift nog iets anders was dan de toiletten. O, dacht ik. Een kamertje.

Ik deed de deur open en dicht. Meer niet.

Jonas Karlsson (Södertälje, 1971) is naast auteur ook een gevierd toneelschrijver en een van Zwedens succesvolste acteurs. Hij publiceerde drie bundels korte verhalen. Zijn korte roman De kamer is direct aan vele landen verkocht.


Auteur
Jonas Karlsson
Publicatiedatum
11 februari , 2014
Uitgever
Signatuur
Originele titel
Rummet
Vertaald door
Geri de Boer
Aantal pagina's
152
ISBN
978 90 5672 496 2