Art is the Antidote

 

Lockdowns, verharding en verdeeldheid? Kunst is hét tegengif! Dat bewijst museum Voorlinden met de nieuwe tentoonstelling Art is the Antidote. Met een flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie fungeert het museum als oplaadpunt, een plek waar je je weerstand kunt opbouwen.

De afgelopen twee jaren met lockdowns en restricties hebben zwaar op onze samenleving gewogen. De verharding treedt op, de verdeeldheid neemt toe en de toevloed van desinformatie wordt steeds groter. Eigen overtuigingen lijken de enige waarheid, terwijl harde wetenschap als discutabel en gedegen journalistiek als ongeloofwaardig worden gezien. Te midden van alle maatregelen en oplopende discussies raakt de gemiddelde mens opgeblust, uitgeput en onderprikkeld. Museum Voorlinden biedt daartegen hét tegengif met de collectietentoonstelling Art is the Antidote.

Met de collectietentoonstelling Art is the Antidote biedt museum Voorlinden bezoekers een flinke dosis humoristische, maatschappijkritische en kleurrijke kunstwerken om de weerstand op te bouwen. De tentoonstelling bevat uitsluitend werken uit de eigen collectie van Voorlinden en is vernoemd naar het nieuwe werk Art is the Antidote van Bob and Roberta Smith, het pseudoniem van Bob Brill. Deze anti-establishment kunstenaar maakt borden, spandoeken en posters met kleurrijke slogans die het belang van kunst en muziek verkondigen. Speciaal voor Voorlinden maakte hij een levensgrote versie van Art is the Antidote. Het kunstwerk vormt de opening van de tentoonstelling.

Met onder andere de porseleinen olievlekken (Oil Spills) van Ai Weiwei, de stapeling van Figurative Tower) van Tom Sachs en de blokkerige landschappen (Arles-Abend-Vincent 2) van Sean Scully biedt Voorlinden een fijne mix van maatschappelijk betrokken en aanstekelijke kunstwerken die de zinnen verzetten en andere gezichtspunten laten zien. Soms is het heerlijk wegdromen, zoals bij Soleil Toujours van Etel Adnan, andere keren bieden de kunstwerken hoop, zoals bij Blow Up (Verso) van Lyle Ashton Harris. In de collectietentoonstelling zijn ook werken van bijvoorbeeld Zhanna Kadyrova, Folkert de Jong, David Batchelor, Alicja Kwade, Dimitri Tsykalov en Hans-Peter Feldmann opgenomen; perfect om de broodnodige kunstbooster bij Voorlinden te halen.

Art is the Antidote bevat werken van Bob and Roberta Smith, Etel Adnan, Bernard Frize, Zhanna Kadyrova, Johannes Langkamp, Jeff McMillan, Yayoi Kusama, Bob Bonies, Jean Tinguely, Charles Avery, Merlyn Paridaen, Alicja Kwade, Imi Knoebel, Lyle Ashton Harris, Piero Manzoni, Subodh Gupta, Guido Geelen, Sean Scully, Tom Sachs, Graham Fagen, Zoro Feigl, David Batchelor, Ai Weiwei, Thomas Scheibitz, Folkert de Jong, Pascale Marthine Tayou, Marcel Broodthaers, Inti Hernandez, Harald Vlugt, Dimitri Tsykalov, Joncquil, Hans-Peter Feldmann, Fernando Sánchez Castillo, Axel Hütte en Loris Cecchini.

 


Locatie
Museum Voorlinden
Datum

Te zien in Museum Voorlinden tot en met 26 november 2022

Prijs
€ 19,50
website
https://www.voorlinden.nl/