Cinderella

Cinderella, het magische ballet van choreograaf Christopher Wheeldon keert in december 2018 terug bij Het Nationale Ballet voor een reeks van 17 voorstellingen in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Cinderella, een eigentijds en filmisch balletspektakel, is een belevenis vol humor, virtuoze dans en met een fikse dosis magie. Een ‘must see’, het aloude sprookje Assepoester, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie.

Wheeldons enscenering is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het verhaal, die van de gebroeders Grimm, die donkerder is, maar ook poëtischer. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas schreef Wheeldon een nieuw libretto voor Cinderella, waarin ze de personages meer diepgang gaven.

Wheeldon liet zich voor Cinderella niet alleen inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm maar ook door de rijkdom en gelaagdheid van de gelijknamige balletmuziek van Sergej Prokofjev uit 1945.

Cinderella beleefde in 2012 bij Het Nationale Ballet zijn wereldpremière. Samen met een team van internationale kunstenaars gaf Wheeldon het bekende sprookje Assepoester een heel nieuwe ‘look’.

Julian Crouch, gevierd vanwege zijn ontwerpen voor onder meer The Metropolitan Opera en Broadway, tekende voor de betoverende decors en weelderige aankleding in Cinderella – een combinatie van historische Victoriaanse mode en high fashion à la Alexander McQueen en Vivienne Westwood. Julian Crouch is dit seizoen  ook verantwoordelijk voor het decor- en kostuumontwerp van Il barbiere di Siviglia bij De Nationale Opera.

De eigenzinnige Amerikaanse poppenspeler en ontwerper Basil Twist zorgt voor momenten van pure magie in Cinderella: zo laat hij de boom die de geest van Assepoesters overleden moeder symboliseert tot leven komen, om deze vervolgens te transformeren in de koets die Assepoester naar het bal voert.

De projecties van multimedia-artiest Daniel Brodie maken van het sprookje over Assepoester een filmische ervaring.

Cinderella is gemaakt in coproductie met San Francisco Ballet. Het ballet heeft in korte tijd de status van een klassieker gekregen. De ‘new classic’ is inmiddels al vele malen opgevoerd, zowel in de Verenigde Staten als in Hong Kong en Londen.


Locatie
Nationale Opera & Ballet
Datum

13 december 2018 t/m 1 januari 2019

website
https://www.operaballet.nl/
Choreograaf
Christopher Wheeldon
Artiesten
Het Nationale Ballet
Het Balletorkest