Gustav Klimt – Goud en Kleurrijk

 

Fabrique des Lumières organiseert een expositie die is gewijd aan de belangrijkste figuren van de Weense kunstscène, waarvan Gustav Klimt een sleutelfiguur was.

In het keizerlijke Wenen van eind 19e eeuw was Gustav Klimt één van de belangrijkste decoratieschilders van de weelderige monumenten aan de Ringstrasse. Aan het begin van de nieuwe eeuw had hij een voortrekkersrol in de Wiener Secession, een beweging die zich wilde losmaken van de academische kunst. Klimt, die zowel beroemd als omstreden was, effende de weg naar de moderne schilderkunst. Het goud en de decoratieve patronen die zijn werken kenmerken, staan symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie omvat de werken die Klimts werk typeren en hem zo beroemd hebben gemaakt – zijn ‘gouden fase’, portretten en landschappen.

Bij de expositie zijn ook werken van belangrijke Weense kunstenaars zoals Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser te zien, die zich lieten inspireren door Klimts werk. Onder invloed van de artistieke onstuimigheid aan het einde van de negentiende eeuw pleitte Schiele voor een nieuwe vorm voor het weergeven van landschappen en het menselijk lichaam. Hundertwasser gaf zijn architecturale structuren en schilderijen een symbolische dimensie.

Dit artistieke programma, dat geproduceerd is door Culturespaces en samengesteld is door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, nodigt de bezoekers uit om nader kennis te maken met de kleurrijke werken van Gustav Klimt, werken van zijn tijdgenoten en van degenen voor wie hij een inspiratiebron was. De expositie neemt de bezoeker mee op een reis door honderd jaar Weense schilderkunst en werpt een originele blik op het werk van Klimt en zijn opvolgers aan de hand van een presentatie van de portretten, landschappen, naaktportretten, kleuren en de vergulding die aan het einde van de negentiende eeuw en in de daaropvolgende eeuw een revolutie in de Weense schilderkunst teweegbrachten. De expositie neemt het publiek mee terug in de tijd om de kunstwerken van de Wiener Secession te verkennen.


Locatie
Fabrique des Lumières
Datum

22 april tot 31 december 2022

Prijs
€ 35,00
website
https://www.fabrique-lumieres.com/nl/