Heptakosmoj

 

Het recent verschenen boek Mendelstov is onderdeel van Heptakosmoj of Zeven Werelden, de dynamische kunstervaring waaraan kunstenaar Mellius al sinds jaren aan het bouwen is. Met bouwstenen in de vorm van woorden, muziek, video’s en foto’s, met verf, potlood, papier, brons, zilver, textiel en emulsie.

In zijn kolossale atelier in hotspot Noord, aan het Amsterdamse IJ, werkt hij in alle vrijheid aan de verbeelding van fascinerende stelsels van ongekende formaten. Zijn mythische universum getuigt van psychologische diepgang en maatschappelijke relevantie. Mellius laat zien dat er meer werelden zijn dan die waarin we dagelijks verkeren: parallelle werelden uit dromen, uit fantasie, uit vorige levens.

Heptakosmoj is een project dat ongetwijfeld nooit af komt. Een project waarbij de reis het doel is. En waarbij reusachtige schilderijen, enorme installaties, archetypische oerbeelden en textiele werkvormen, kortom, beeldende kunst, hand in hand gaat met literaire verbeelding.

Mellius Klijnstra komt uit een vooraanstaande architectenfamilie in Utrecht. Zijn grootvader, Mellius Jan Klijnstra, ontwierp vele landhuizen in de provincie. Vader, oom en neef: allen werden ze architect. Maar Mellius koos anders. Na de middelbare school volgde hij de Hogere Textielschool, waarna hij als ontwerper in de kledingindustrie belandde. Een jaar of tien geleden besloot hij het roer om te gooien. Hij bleef polo spelen, snowboarden en mountainbiken, maar zette zich eerst en vooral aan de bouw van het mythische universum dat hem al zo lang voor ogen stond. Als interdisciplinair kunstenaar. Voor de uitbeelding van dit universum gebruikt hij drie ateliers.

 

Bezoekers zijn welkom op open dagen in Amsterdam Noord aan de Aambeeldstraat 28, elke eerste zondag van de maand, vanaf 6 februari 2022. Wie Mendelstov wil ervaren, kiest voor de reis: die leest het boek, bezoekt het atelier, volgt de audiotour en dompelt onder.

 


Locatie
Atelier Mellius
Datum

6 februari 2022

6 maart 2022

3 April 2022

Prijs
Alleen online te bestellen / Entree plus e-boek: €12,50
website
https://www.heptakosmoj.com