Jimmy Nelson – Only New

Rademakers Gallery in Amsterdam presenteert van 5 oktober tot en met 5 november 2017 het nieuwste werk van Jimmy Nelson. Met ‘Only New’ laat de Brits-Nederlandse fotograaf kleurrijke portretten van inheemse volkeren zien die hij maakte voor zijn nieuwe boek, dat in het najaar van 2018 wordt gelanceerd.

Sinds 2016 heeft Jimmy Nelson zeven nieuwe reizen gemaakt. Dit is het begin van een tweede boek waarvoor hij 35 unieke volkeren wil bezoeken. Van de Khanys rendierherders in het noorden van Siberi├ź tot de Pataxo in de diepe jungle van de Amazone en van de Laylap in Bhutan tot de Mundari in ge├»soleerd Zuid-Soedan. Jimmy zal de volkeren niet alleen fotograferen, maar ook filmen en interviewen om hun cultureel erfgoed te vieren.

Jimmy Nelson reist al bijna acht jaar de wereld over om op de meest afgelegen plekken volkeren te fotograferen in hun pure schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Hij wil vastleggen wat dreigt te verdwijnen. Met het project en boek ‘Before They Pass Away’ wil de fotograaf niet alleen een visueel naslagwerk achterlaten voor toekomstige generaties, maar ook de mensen die hij gefotografeerd heeft zich laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is.

Jimmy Nelson (1967) fotografeert al dertig jaar. Sinds 1997 werkt hij ook in opdracht en fotografeert hij unieke culturen met een traditionele vijftig jaar oude plaatcamera. Met ‘Before They Pass Away’ exposeert de fotograaf wereldwijd in musea en galeries. Daarnaast is zijn werk in meer dan 1.000 magazines gepubliceerd.