Kunsthal Light #30

 

Voor de dertigste editie van Kunsthal Light maakt kunstenaar Marilyn Sonneveld (Rotterdam, 1990) in de vijfentwintig meter lange ‘etalage’ van de Kunsthal When The Sun Comes Up. Met het site-specific werk, bestaande uit gekleurde glaspanelen en glassculpturen, toont Sonneveld een samenspel tussen de voortgang van tijd en het continu veranderende licht in de iconische HAL 6. Hiermee verwijst ze op symbolische wijze naar haar zwangerschap, een transformerende periode die voor haar naast vreugde ook angst en onzekerheid met zich meebrengt.

Het menselijk lichaam vormt een grote inspiratiebron voor Sonneveld, dat ze onderzoekt in haar olieverfschilderijen en glassculpturen. Met het werk When The Sun Comes Up richt ze zich voor het eerst op haar eigen lichaam. In afwachting van het aanstaande moederschap brengt de invloed van tijd op haar lichaam een diep bewustzijn aan het licht en confronteert ze zichzelf met trauma’s uit het verleden.

Haar emoties verbeeldt ze in tekeningen en schilderijen die de basis vormen voor When The Sun Comes Up. Met negen glaspanelen – waarin ze ‘lichamen’ laag voor laag met elkaar vervlecht – schildert Sonneveld als het ware met glas en verbeeldt ze de intensiteit van haar zwangerschap en de mentale en fysieke veranderingen die ze doormaakt.

Marilyn Sonneveld studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na haar afstuderen ontwikkelde ze als medeoprichter ‘wipsite’, een website waarmee ze op een feitelijke, eerlijke en positieve manier seksuele voorlichting wil bieden. Sonneveld heeft de afgelopen jaren een multidisciplinaire praktijk ontwikkeld die installaties, olieverfschilderijen en glassculpturen omvat. Onlangs volgde Sonneveld het residency- programma No Man’s Art pop-up Gallery in Mexico-Stad en exposeerde ze bij Unfair Amsterdam. Haar werk is daarnaast internationaal in verschillende tentoonstellingen en galerieën getoond, onder meer in Lissabon en Madrid.

Kunsthal Light is het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit programma richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een groot gebaar’ neer te zetten. Hiervoor stelt de Kunsthal drie keer per jaar HAL 6 (de ruim 25 meter lange etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om hier een site-specific werk te maken.


Locatie
Kunsthal Rotterdam
Datum

8 juli t/m 5 november 2023

website
https://www.kunsthal.nl/