memymom – Lisa De Boeck & Marilène Coolens

 

Lisa De Boeck is vijf jaar wanneer haar moeder Marilène Coolens haar begint te fotograferen. Op de tafel, op bed, verborgen tussen de gordijnen, is de dochter de lievelingsactrice in een geïmproviseerd theaterstuk. Opgemaakt en verkleed, verbeeldt zij, onder de hoede van Marilène, scènes uit televisiereeksen, uit films of uit sprookjes.

Deze kruisbestuiving, The Umbilical Vein, bestrijkt de periode van 1990 tot 2003 en wordt zo hun enige analoge beeldarchief. Wat spelenderwijs begon als een soort familiearchief, neemt een nieuwe dimensie aan in deze digitale tijden. In 2004 ontluikt memymom, de samentrekking van “me and my mom”, tussen de twee autodidactische Brusselse fotografen. Als memymom nemen moeder (Marilène Coolens, 1953) en dochter (Lisa De Boeck, 1985) beiden zowel plaats voor als achter de camera.

In het tweede hoofdstuk The Digital Decade (2010-2015) worden deels in scene gezette dreamscapes opgewekt, met een ongeremd zinnebeeldige inhoud. De twee protagonisten leveren zich over aan het spel in de meest uiteenlopende scenografieën en/of in emotioneel beladen decors, niet in het minst het familiehuis. Terwijl de jeugdige onschuld plaats maakt voor sensualiteit, worden de beelden steeds meer een afspiegeling van onderwerpen als de herinnering, metamorfose, identiteit en de band tussen moeder en dochter.

In het derde hoofdstuk Somewhere Under The Rainbow (2016-2018) wordt deze aanpak uitgebreid naar actuele thema’s. Door hun werk te situeren in internationale settings (Californië, Brussel) ontstaat een complexe maar innemende reeks portretten. Zoals een film die samengebald wordt in een enkel beeld maar toch het volledige verhaal vertelt van de relatie tussen twee vrouwen wiens familiale band overstegen wordt en volledig verstrengeld is met hun verbeeldingskracht.

Memymom krijgt dit najaar een solotentoonstelling in het Musée de la Photographie de Charleroi, waar zowel oude foto’s (uit het familiearchief) als recenter werk getoond zullen worden. Tevens zal hun eerste officiële boek ‘memymom, uitgegeven door Ludion, worden gepresenteerd tijdens de opening van de expositie op 22 september 2018.

 


Locatie
Musée de la Photographie
Datum

22 september 2018 t/m 20 januari 2019

website
http://www.museephoto.be/
Artiesten
memymom