Onterecht gevangenschap

Rijksmuseum Slot Loevestein organiseert een lezingenreeks, passend bij de tentoonstelling Monddood – Politiek gevangen. Acht lezingen, workshops of demonstraties worden verspreid over het jaar gegeven met elke keer een relevant onderwerp gekoppeld aan het thema.

Het monddood maken van politieke tegenstanders door ze gevangen te zetten, is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Slot Loevestein en Amnesty International vertellen dat verhaal in deze tentoonstelling.

Op zondag 8 oktober 2023 geeft Mohamedou Ould Slahi een lezing over zijn eigen levensverhaal en zijn ervaring van onterecht in gevangenschap zitten.

Mohamedou Ould Slahi is geboren in Rosso, Mauritanië, als de negende van twaalf kinderen van een kamelenherder. Toen hij nog een kind was, verhuisde zijn familie naar de hoofdstad Nouakchott, waar hij naar school ging en een studiebeurs verdiende om elektrotechniek te studeren aan de Gerhard-Mercator Universiteit in Duisburg, Duitsland.

In 2001, toen hij in zijn thuisland Mauritanië woonde en werkte, werd hij gearresteerd en overgebracht naar Jordanië, waarmee een beproeving begon die hij zou beschrijven in zijn internationaal best verkochte boek Guantánamo Diary. Het manuscript, dat hij schreef in zijn isolatiecel in het detentiekamp in Guantánamo Bay, Cuba, bleef bijna acht jaar geheim en werd uiteindelijk, met aanzienlijke censuur, vrijgegeven in 2013. Het werd voor het eerst gepubliceerd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in januari 2015 en is sindsdien in vijfentwintig talen uitgegeven.

Na vijftien jaar detentie werd Mohamedou vrijgelaten op 17 oktober 2016 in Mauritanië. Het jaar daarop publiceerde hij een “herstelde editie” van Guantánamo Diary, waarin hij de censuur van de Amerikaanse regering aanvulde, en in februari 2021 publiceerde hij zijn eerste roman, The Actual True Story of Ahmed and Zarga, uitgegeven door Ohio University Press.

Sinds januari 2022 is Mohamedou Ould Slahi writer in residence bij NNT/NITE en De Balie in Nederland en won hij de Nederlandse PAX Vredesprijs in 2022. Hij is medeauteur van de Duitse theaterproductie Yara’s Wedding, gebaseerd op Edward Said’s Orientalism, die in februari 2023 in première ging.


Datum
8 oktober , 2023