PLUK de NACHT 2023

 

Pluk de Nacht vertoont deze zomer de beste nationale en internationale speelfilms en documentaires die (nog) niet zijn uitgebracht in de bioscoop. In Amsterdam op het Stenen Hoofd aan het IJ, waar het allemaal begon, en in Utrecht bij Basecamp op de Nijverheidsweg.

Het festival werd in 2003 opgericht door een groepje vrienden met een grote liefde voor film. Hun doel was – en is nog steeds – om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van films die niet in Nederland zijn uitgebracht of maar een klein publiek hebben bereikt. De vrienden hadden een baantje bij een bioscoop en bezochten filmfestivals in hun vrije tijd. Het enthousiasme van de mooie films die ze op die festivals zagen konden ze vaak niet delen met anderen omdat veel films niet werden uitgebracht in Nederland en zo niet meer gezien konden worden. Zo ontstond het idee voor Pluk de Nacht.

Pluk de Nacht is uitgegroeid tot een bijzondere ontmoetingsplaats waarbij de vertoning van niet eerder uitgebrachte films vermengd wordt met kunst en nieuwe media projecten, eten, drinken en feestjes. Pluk de Nacht biedt veel jonge kunstenaars een podium waardoor er buiten de films om nog heel veel meer te beleven is op het festival.

Pluk de Nacht Utrecht vindt plaats van 11 t/m 19 augustus 2023 bij Basecamp op de Nijverheidsweg 16. Pluk de Nacht Amsterdam vindt plaats van 23 augustus t/m 2 september 2023, op de vaste stek aan het IJ: het Stenen Hoofd.

Vrijdag 11 augustus wordt in Utrecht gestart met Propriedade, een rete spannende Braziliaanse thriller waarin het personeel van een rijke familie van zich afbijt wanneer ontslag dreigt. Na negen avonden in Utrecht wordt er afgesloten (zaterdag 19 augustus) met de Canadese film Soft, over drie queer tieners die zich laten meeslepen in het zomerse nachtleven van Toronto. En met dit pareltje gaat het woensdag 23 augustus los op het Stenen Hoofd in Amsterdam, elf avonden lang. De shorts avond is terug, je wordt meegenomen door een stukje IJsland aan het IJ in de prachtige roadmovie Driving Mum en je waant je in een datingclub in Sarajevo in The Happiest Man in the World.

Voor de speciale matineevertoningen (start om 19.00) voor jongeren in de circustent presenteert Pluk de Nacht vrijdag 1 september een film die de grenzen van fantasie en vriendschap verlegt: E.T. the Extra-Terrestrial. Deze klassieke en tijdloze film, van de onnavolgbare Steven Spielberg, neemt het kroost mee op een emotionele reis die de harten van generaties heeft geraakt. Zaterdag 2 september staat School of Rock (Richard Linklater) op het programma. Ook Pluk MINI is terug.  Zondag 27 augustus vanaf 14.00 uur is er een super avontuurlijk programma voor de kleintjes. En voor hun ouders, opa’s, oma’s en wie ze graag mee willen nemen. Hier heb je geen kaartje voor nodig.


Datum

11 augustus t/m 2 september 2023

Prijs
€9,50
website
https://plukdenacht.nl/