PAN Amsterdam 2022

Op de 35e PAN Amsterdam, een jubileumeditie van de kunst-, antiek- en designbeurs in RAI Amsterdam, exposeren 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders. Een mooie mix van enthousiaste nieuwkomers, vertrouwde gezichten en ‘terug van weggeweest’ deelnemers toont van zondag 20 tot en met zondag 27 november 2022 een brede en veelzijdige selectie van moderne en hedendaagse kunst, antiek en oude meesters, design, sieraden, zilver, glas en fotografie.

Een tour over PAN Amsterdam leidt bezoekers langs eeuwen kunstgeschiedenis. Zo laat Stone Gallery een complete mammoetpoot uit de Noordzee van 71 kilo en 50.000 jaar oud zien. Oude meesters zijn te zien bij de buitenlandse tophandelaren Rafaël Valls Gallery en Weiss Gallery uit Londen en Koetser Gallery uit Zürich. Borzo Gallery en The Mayor Gallery tonen gezamenlijk o.a. Double Arc van Billy Apple (Aukland, 1935-2021). Galerie Fontana toont van fotografen Yves Marchand & Romain Meffre Paramount Theater. Brooklyn. NY uit de Theater Series en bij Gallery Flatland is prachtig werk van de Franse fotografe Valérie Belin (1964) te zien. Galerie Helga Hofman komt met bronzen sculpturen van de Nederlandse beeldhouwer Ivan Cremer (1984). Een 18-karaats gouden armband met smaragdkralen van Gucci is een van de hoogtepunten van Marjan Sterk Fine Art Jewellery. Wonderwood toont in Nothing Hotter than Dutch Love werk van onder meer Jeroen Henneman, Klaas Gubbels, Jan Cremer, Mark Brusse en Richard Hutten. Hoogwaardige Aziatische kunst is te zien bij VanderVen Oriental Art, Sue Ollemans, Mandarin Mansion, Hotei Japanese Prints en Joost van den Bergh uit Londen, die deelneemt in paviljoen Walls & Cabinets waar ook andere nieuwkomers zoals Martin van Zomeren, Kersgallery, The Ravenstijn Gallery, Den Otter Fine Art en Duende Art Projects uit Antwerpen staan. Deze laatste debutant komt met een Gope-bord uit Papua-Nieuw-Guinea, een uitzonderlijk exemplaar uit de Van Strien Collectie die voor het laatst aan publiek werd getoond in Parijs in 1974.

Naast het brede kunstaanbod biedt PAN Podium de bezoekers een afwisselend programma vol inspirerende lezingen en interactieve presentaties. Met iedere dag een ander thema, van musea tot oude meesters en van porselein tot duurzaam design. Zo zijn er samenwerkingen met Keramiekmuseum Princessehof, Textiel Museum en CODART en wordt samen met de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici VNK de PAN Scriptieprijs uitgereikt. Kunstenaars Raquel van Haver en Azu Nwagbogu gaan in gesprek over een herdefinitie van het kunstklimaat, Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg treedt op met een speciale PAN ‘show’ en designer Richard Hutten licht zijn iconische stukken toe. In Tussen Kunst en Kids op de laatste beursdag is er in samenwerking met de IMC Weekendschool een ontdekkingstocht om kinderen kennis te laten maken met kunst.

Nieuw dit jaar is de PAN Educatie App, een app die bezoekers tijdens de beursdagen kunnen downloaden  met drie verschillende routes langs objecten die passen bij de thema’s Meesterlijk Materiaal, Anders Bekeken en PANimals voor de jonge bezoeker. Op deze manier maken jong en oud kennis met de wereld die schuilgaat achter de veelheid aan kunstwerken en objecten op de PAN.

Elk jaar ontwerpt iemand anders uit de kunstwereld het ​​campagnebeeld van PAN Amsterdam, dit jaar was de eer aan architect en medeoprichter van MVRDV Winy Maas. Winy ontwierp het beeld “ArtCity. Alles is Kunst”, geïnspireerd door het idee om alles in de stad als kunstobject te beschouwen. “Of het nu gaat om een ​​brug, een gebouw, een park of een krijttekening van een kind op de stoep: alles heeft artistieke waarde”. In het campagnebeeld verbeeldt hij een stad waar alle hoeken en gaten hoog zijn opgestapeld met kunstvoorwerpen, “ruimten waar iedereen en zijn ideeën welkom zijn: een inclusieve stad boordevol kunst”.

PAN Amsterdam is in 1987 door zes vooraanstaande Nederlandse kunstliefhebbers opgericht. Al 35 jaar tonen kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders er hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. Samen staan ze garant voor een veelzijdig, hoogwaardig en internationaal kunstaanbod, dat 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de kwaliteit en authenticiteit van dat aanbod. De Zwitserse bank J. Safra Sarasin (Luxembourg) SA is opnieuw hoofdsponsor.


Locatie
RAI Amsterdam
Datum

20 t/m 27 November 2022

website
https://www.pan.nl/