Unseen Photo Fair 2022

 

Unseen Photo Fair, de internationale kunstbeurs die is gewijd aan de avant garde van de hedendaagse fotografie, beleeft dit jaar zijn tiende editie. Unseen geldt al vanaf de eerste editie als vooruitstrevend, internationaal, toonaangevend en van institutionele kwaliteit. Met de ijzersterke aankomende jubileumeditie gaat een nieuwe volwassen fase van start, wat niet wegneemt dat het aanbod onverminderd fris blijft. Meerdere kunstenaars hebben tegelijkertijd een solopresentatie op de beurs en een tentoonstelling in een van de Amsterdamse musea.

Aan de jubileumeditie van Unseen nemen 70 galeries van over de hele wereld deel. Onder de deelnemers bevinden zich Nederlandse oudgedienden zoals Galerie Ron Mandos met onder andere het werk van Erwin Olaf en de legendarische choreograaf Hans van Manen, en Galerie Flatland met onder meer het werk van internationale grootheid Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt een bijzondere presentatie van Paul Kooiker, met een overzicht van diens beste modefotografie van de afgelopen decennia. Ook uit het buitenland verwelkomt de beurs weer veel oudgedienden zoals de Berlijnse Robert Morat Galerie die werk toont van fotografen-duo Lena Amuat & Zoë Meyer. Ook Nature Morte, de eerste Indiaase galerie die deelnam aan prestigieuze hedendaagse kunstbeurzen als Art Basel. Frieze en FIAC, keert terug naar Unseen met een solo presentatie.

Onder de nieuwelingen verwelkomt Unseen de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco; Loft Gallery uit Casablanca met een solo presentatie van Mous Lamrabat die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam; en Galerie Barbara Seiler uit Zürich, met een solo presentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden. Ten tijde van Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het van Gogh Museum.

Book Market
Aan dit populaire onderdeel van Unseen nemen 67 onafhankelijke (inter)nationale uitgevers van kunst- en fotografieboeken deel. Na de restricties van vorig jaar is er nu weer ruimte voor speciale boeklanceringen en signeersessies. Zo lanceert Hannibal Books het nieuwste boek van Anton Corbijn met een signeersessie van de meesterfotograaf. Een mijlpaal is de lancering van een nieuwe book award in samenwerking met GOST Books, de beroemde boetiekuitgeverij van fotografieboeken uit Londen. Uit het totaal van de inzendingen -ongepubliceerde projecten van fotografen – kiest een vakjury een winnaar wiens project als boek bij GOST zal worden ontworpen en uitgegeven.

Unbound
Vorig jaar lanceerde Unseen de onafhankelijke en ambitieuze nieuwe sectie Unbound, gewijd aan onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Unbound werd goed ontvangen en met name door insiders als ongekend vernieuwend gekwalificeerd. Unseen vond Damarice Amao van het Centre Pompidou bereid zich voor de aankomende jubileumeditie als gastcurator te verbinden aan Unbound. Uit een groot aantal voorstellen van kunstenaars, kunstacademies, galeries, instituten en musea selecteerde Amao een twaalftal projecten waarin fotografie samensmelt met installatiekunst, sculptuur, digitale kunst, virtual reality en performance art.


Locatie
Westergasfabriek
Datum

16 t/m 18 september 2022

Prijs
EUR 19,50
website
https://unseenamsterdam.com