Viva la Frida – Life and art of Frida Kahlo

 

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur.

Van 8 oktober 2021 tot en met 18 april 2022 staat het Drents Museum in het teken van deze bijzondere kunstenaar tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo.

In Viva la Frida! staan de kunst en het leven van Frida Kahlo (1907-1954) centraal. Hiervoor zijn twee van ‘s werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties voor het eerst bij elkaar gebracht.

Het Drents Museum werkt voor deze tentoonstelling samen met twee bekende Frida Kahlo-experts: Circe Henestrosa, modecurator en hoofd van de School of Fashion Lasalle College of the Arts Singapore en Dr. Gannit Ankori, directeur en hoofdconservator van het Rose Art Museum.

De tentoonstelling werpt nieuw licht op Kahlo’s levensverhaal aan de hand van de opmerkelijke verzameling persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis, waar de kunstenaar haar hele leven heeft gewoond (nu Museo Frida Kahlo). In 2004 werden deze bezittingen ontdekt, nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. De collectie omvat onder andere foto’s, documenten, tekeningen, kledingstukken, sieraden en beschilderde korsetten.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. In Viva la Frida! zijn sleutelstukken uit deze collectie te zien, waaronder Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje(1945).

 

Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma met onder meer lezingen, podcasts, festival I AM FRIDA en een kunstroute door de binnenstad van Assen. Van de bijbehorende publicatie Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo (WBOOKS, 2021) zijn inmiddels ruim 10.000 exemplaren verkocht.


Locatie
Drents Museum
Datum

8 oktober 2021 t/m 18 april 2022

Prijs
€25,00
website
https://drentsmuseum.nl/
Artiesten
Frida Kahlo