Winternachten 2020

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie en spoken word, boekinterviews, actuele gesprekken, films en muziek. Van 15 tot en met 19 januari 2020 is Winternachten te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag.

De jubileumeditie geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

Op het festivalprogramma staan onder meer een feestelijke, internationale jubileumopening; een Free the Word!-programma rond de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards; een Winternachten-editie met dichtkunst en spoken word van Woorden Worden Zinnen in PAARD; de grote gevarieerde avonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag; het Winternachten Verhalenfestival in Theater Dakota; ontmoetingen met auteurs in de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck; zaterdagmatinees met prominente schrijvers; VPRO’s OVT; een storytelling symposium in het ISS en het Schrijversfeest rond de uitreiking van de Haagse literaire prijzen in samenwerking met de Jan Campert-stichting.

Winternachten festival is te vinden in zowel het Haagse centrum als in Haagse wijken: Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute of Social Studies, PAARD, Theater Dakota en de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Daarnaast vindt een besloten bijeenkomst met de internationale festivalauteurs plaats in Museum Meermanno | Huis van het Boek en een schrijversbezoek aan het Edith Stein College.  Voorafgaand aan het festival organiseert Writers Unlimited samen met het Haags Dichtersgilde in het kader van hun educatieve project Spot on Young Poets dichtworkshops op middelbare scholen in de Haagse regio.