Winternachten festival 2023

Het 28e Winternachten festival vindt plaats op zondag 12 februari, zondag 12 maart, zondag 16 en vrijdag 21 april 2023 in Theater aan het Spui in Den Haag.

Winternachten festivaleditie 2023 heeft als motto All the world’s a book. Waarom schrijven schrijvers en lezen lezers boeken? Om grip te krijgen op de wereld. In een roman kun je je een andere werkelijkheid voorstellen. Niet gek in deze turbulente tijden, en voor de schrijvers en lezers van Winternachten zelfs noodzaak.

Terwijl de oorlog in Oekraïne diep ingrijpt in het leven van de Oekraïners, in Europa en de hele wereld, en verschillende crises de aarde dramatisch veranderen, blijven mensen boeken schrijven en lezen: om te begrijpen, te veranderen en te ontsnappen. En soms ook om te lachen. De hele wereld is terug te vinden in de literatuur, in een boek.

In de programma’s van Winternachten 2023 worden actuele thema’s in de wereld voorgelegd aan de schrijvers en de bezoekers, in lezingen, interviews en discussies. Zoals de naderende herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij in Suriname en de Antillen door Nederland. Hoe is slavernij in de literaire verbeelding terecht gekomen en welke invloed is er op de ontwikkeling van taal en literatuur? Hoe schrijven auteurs in een land in oorlog, Oekraïne, over hun leven? Hoe creëert een schrijver in zijn of haar boeken een nieuwe wereld, en waarom? En hoe wordt de uitputting van de wereld waarop wij wonen hoorbaar en voelbaar in taal en poëzie?

Afhankelijk van welke auteurs deelnemen is de gesprekstaal van festivalprogramma’s Nederlands- of Engelstalig.


Locatie
Theater aan het Spui
Datum

Zondag 12 februari 2023

Zondag 12 maart 2023

Zondag 16 april 2023

Vrijdag 21 april 2023

website
https://www.writersunlimited.nl/