Xenogenesis – The Otolith Group

 

Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert de eerste grootschalige solotentoonstelling van The Otolith Group, het kunstenaarscollectief van Anjalika Sagar (Londen, 1968) en Kodwo Eshun (Londen, 1967). De tentoonstelling, die te zien is van 25 mei tot 18 augustus 2019, toont met acht films en twee installaties een dwarsdoorsnede van hun kunstpraktijk uit de periode 2011- 2018.

Xenogenesis is vernoemd naar Octavia E. Butlers beroemde Xenogenesis Trilogy, die bestaat uit Dawn, Adulthood Rites en Imago. Octavia E. Butler was een baanbrekende Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijfster. Haar bekroonde romans gaan over thema’s als het uitsterven van de mens, rassenscheiding, planetaire transformatie, afgedwongen mutatie, vervreemding tussen generaties en gewijzigde verwantschap.

Van haar eerste roman Patternmaster (1976) tot haar laatste roman Fledgling (2005) speelde Butler met de thema’s van de sciencefiction. Hierdoor transformeerde ze de culturele verbeelding van de toekomst voor generaties feministische denkers, kunstenaars en filosofen: van Donna Haraway tot Saidiya Hartman en van Denise Ferreira da Silva tot de Black Quantum Futurists. Butlers ficties van xenogenese, die worden verteld als processen van buitenstaander in wording of het worden van buitenstaander of vreemdeling in wording of het worden van vreemdeling, hebben de gedachtegang van het vroegere en huidige werk van The Otolith Group geïnspireerd en zullen dit blijven inspireren.

The Otolith Group werd in 2002 in Londen opgericht. Eshun en Sagar zijn al jaren pioniers op het terrein van experimentele documentaires en filmessays; ze staan bekend om hun eigen werk, maar ook om hun ondersteunende en initiërende activiteiten op het gebied van de experimentele film in de vorm van door hen geprogrammeerde en georganiseerde discursieve evenementen, vaak onder de naam The Otolith Collective. Met deze projecten stelt The Otolith Group de blanke modernistische kijk op de kunstproductie ter discussie en verbreedt ze de mondiale kijk op kunst.


Locatie
Van Abbemuseum
Datum

25 mei t/m 28 augustus 2018

website
https://vanabbemuseum.nl/
Artiesten
The Otolith Group